Joan Backers en Raf Vanmoortel zijn allebei al 50 jaar actief bij Sint-Cecilia Oudenburg

Joan Backers en Raf Vanmoortel blazen samen al 100 jaar bij de koninklijke harmonie Sint-Cecilia. © foto LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van koninklijke harmonie Sint-Cecilia werden Joan Backers en Raf Vanmoortel gehuldigd. Ze zijn elk al 50 jaar actief bij de harmonie en missen zo goed als geen enkele repetitie of optreden.

Joan Backers en Raf Vanmoortel zijn samen een eeuw muzikant bij de Oudenburgse harmonie. Joan speelt al sinds zijn 11 jaar klarinet, Raf haalde op die leeftijd muziek uit de trekzak, ging vervolgens bugel spelen en houdt het nu al jaren bij de trompet.

“Ik heb eerst geprobeerd om trompet te spelen, maar dat lukte niet goed”, vertelt Joan Backers. “Een klarinet bespelen vergt een andere techniek die minder moeilijk is.” En die klarinet is al 50 jaar zijn instrument. “Ik zal er zeker nog enkele jaren bijdoen. In die 50 jaar heb ik wel enkele optredens moeten missen door mijn werk, want ik ben soms tot twee weken op zee”, aldus Joan die wetenschappelijk onderzoek doet op de Belgica.

Van bugel naar trompet

Bij de harmonie speelde Raf Vanmoortel als jonge gast bugel. “Dat was toen het goedkoopste muziekinstrument. Na 20 jaar heb ik een trompet gekocht en dat speel ik nu nog altijd. Enkele jaren geleden heb ik me zelfs nog een nieuwe aangeschaft. Niet een heel professioneel exemplaar, want die kost al gauw een 6.000 euro, maar toch een degelijke trompet van zo’n 1.500 euro”, vertelt Raf, die vier jaar geleden verkozen werd tot Krak van Oudenburg. (LIN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.