Jitse Vanhaegenberg is finalist in ‘Speel het Hard’ op Canvas: “Winnen of niet, mijn doel is nu al bereikt”

Jitse Vanhaegenberg is met zijn marimba te zien op Canvas. © LOO
Peter Van Herzeele

De 16-jarige Jitse Vanhaegenberg is een van de 10 finalisten van ‘Speel het Hard’, de wedstrijd rond ‘Thomas Speelt het Hard’ van Thomas Vanderveken op Canvas. Als Jitse op 28 oktober die finale wint, dan mag hij het voorprogramma verzorgen van het concert dat Thomas geeft op 7 december.

Thomas Vanderveken maakt voor Canvas een reeks over klassieke muziek. Speciaal voor die reeks leert hij op een jaar tijd het Pianoconcerto in A klein opus 16 van Edvard Grieg spelen. Thomas riep amateurmuzikanten op om net als hij een muzikaal doel te kiezen en te realiseren. Uit de 281 deelnemers werden 10 finalisten geselecteerd. Een van hen mag op 7 december in de Bijloke in Gent het voorprogramma van Thomas zijn concert spelen. Wie dat wordt, zie je tijdens de finale van ‘Speel het Hard’ op 28 oktober in het concertgebouw in Brugge

Eén van de finalisten is Jitse Vanhaegenberg, die sinds zijn achtste slagwerk volgt bij Willem Coghe aan de Muziekacademie Peter Benoit in Harelbeke. “Dat sprak me al erg vroeg aan. ‘Drummen’ en slagwerk vind ik cool. Een uitdaging: daarin moet je 4 à 5 disciplines meester kunnen”, opent Jitse.

Bij hem valt de spreekwoordelijke appel niet ver van de boom: zijn ouders zijn beiden beroepsmuzikant. Zijn mama Nancy geeft saxofoon- en klarinetles aan de Peter Benoit Muziekacademie in Harelbeke en zijn papa Dominique is arrangeur en trombonist bij onder andere The Night Of The Proms. Zijn opa langs moeders kant is amateurmuzikant. “Door het beroep van mijn ouders ben ik dag en nacht bezig met muziek. Het is vooral het plezier in muziek spelen wat telt. Voorlopig weet ik nog niet of ik ook beroeps wil worden. Ik twijfel een beetje. Graag zou ik verder studeren aan de universiteit richting ingenieur. Daar zit potentieel in en je kan er alle kanten mee op.”

Een klassieker

Eind 2016 schreef Jitse zich in voor de wedstrijd ‘Speel het Hard’. Jitse: “Ik hou van klassieke muziek en ontdekte dat door in orkesten te spelen.” Voor zijn deelname koos hij een zeer uitdagend stuk: ‘De vlucht van de hommel’ (The Flight of the Bumblebee) van de Russische componist Nikolaj Rimsky-Korsakov. “Het stuk is net als ‘Circus Renz’ een klassieker. Het is een pittig, kort en zeer snel stuk dat spectaculair is en oogt voor zowel de muziekliefhebber als de niet-muziekliefhebber. De snelheid zorgt ervoor dat het stuk ook fysiek en technisch een uitdaging wordt. De techniek van de polsbewegingen en de muziek vergen veel concentratie. Het stuk wil ik ook op zijn originele tempo spelen.”

Jitse voert het werk uit op marimba. “Ik ben een ritmisch slagwerker. Om een extra uitdaging te hebben, heb ik voor een melodisch instrument gekozen. Een marimba heeft ook een mooiere, warme klankkleur.”

“Het is vooral het plezier in muziek spelen wat telt”

Het stuk duurt 2 minuten. “Het heeft tijd gekost om het onder de knie te krijgen. Het is geen gemakkelijk werk en delicaat. Er zit veel muzikaliteit in verborgen. Het is jammer dat mensen soms denken dat het niet moeilijk is omdat het niet lang duurt.”

Filmpjes monteren

Aan de finaleplaats ging een jaar hard werken vooraf. Net als de andere 280 deelnemers studeerde Jitse een jaar het muziekstuk in. “Ik heb geleerd om stap voor stap aan mijn stuk te werken en wil daarvoor speciaal mijn leraar Willem Coghe bedanken om mij te helpen met het stuk in te oefenen en mij hierop voor te bereiden.”

De deelnemers deelden het voorbije jaar hun vorderingen via filmpjes op het online platform van ‘Speel het Hard’. “Die promoclips heb ik zelf gemaakt en gemonteerd. Mijn voordeel was dat we in de school een soortgelijke opdracht kregen”, lacht Jitse. Op datzelfde platform kon het publiek ook een stem uitbrengen op hun favoriete deelnemer. Met 1.581 stemmen achter zijn naam werd Jitse de publiekswinnaar en kon zo rechtstreeks naar de finale. “Daarvoor ook dank aan al mijn supporters.”

Pop en rock

Behalve klassiek houdt Jitse ook van pop en rock. Hij houdt bijvoorbeeld van Coldplay en Foo Fighters. “Ik ben opgevoed met Toto”, lacht hij. “Persoonlijk vind ik het ‘machtig’ dat klassiek – op een toegankelijke wijze gebracht – en pop samen kunnen gaan zoals bij The Proms.” Volgens eigen zeggen is Jitse niet zenuwachtig voor de finale. “Soms word ik wel eens wakker met kriebels in de buik“, lacht hij. “Mijn doel is nu al bereikt, winnen of niet. Ik hoop dat er in de toekomst nog zulke initiatieven zijn. Het kan de klassieke muziek enkel maar ten goede komen.” Het programma is vanaf woensdag 8 november te zien op Canvas.

Jitse Vanhaegenberg(16) is de zoon van Dominique en Nancy Verhelst. Zijn broer is Sibren (22). Hij woont in Bavikhove. Hij volgt het 5de jaar wetenschappen-wiskunde aan Athena campus Pottelberg. Jitse volgt slagwerk aan de SAMWD Peter Benoit in Harelbeke. Jitse houdt van muziek beluisteren op YouTube en is slagwerker bij Jeugdharmonie Vooruit, Harmonie Vooruit en Eendracht Wevelgem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.