Jeroen Lenaerts schrijft en regisseert toneelstuk Trapped

Jeroen Lenaerts heeft zelf een verleden als toneelspeler. Maar door zijn job als opvoeder in het internaat van de Abdijschool heeft hij daar geen tijd meer voor. Als regisseur en auteur van toneelstukken kan hij wel nog zijn theatrale ei kwijt. © foto BC
Bieke Cobbaert

Leerlingen van de Abdijschool van Zevenkerken spelen vanaf dit weekend Trapped, een theatervoorstelling van opvoeder Jeroen Lenaerts uit Aartrijke. Dit meeslepend avontuur is zijn debuut als auteur en regisseur. “Ik deed inspiratie op rondom mij. Jongeren kunnen hard zijn voor elkaar, maar ook ontroerend, zorgzaam en toegewijd.”

Jeroen Lenaerts uit Aartrijke is opvoeder in de Abdijschool van Zevenkerken. Trapped is zijn debuut als auteur en regisseur. Al is Jeroen niet helemaal aan zijn proefstuk toe. Hij is al 15 jaar de huisregisseur van de Abdijschool en Trapped is zijn achtste voorstelling. “Wat startte met theater, evolueerde later naar musical. We hebben enkele leuke, zeer geslaagde musicals achter de rug, maar ik val niet graag in herhaling. De tijd was weer rijp voor theater. Ik wou een krachtige, geëngageerde voorstelling die iedereen meesleurt in een emotionele rollercoaster. Trapped is een fictief avontuur met actie, humor, liefde en enkele dubbele bodems met een positieve boodschap”, aldus de regisseur die nu dus ook voor het eerst zelf het theaterstuk schreef.

“Ik heb inspiratie opgedaan overal rondom mij. Jongeren kunnen hard zijn voor elkaar, maar ook ontroerend, zorgzaam en toegewijd. Tieners zijn vaak onvoorspelbaar en brutaal, maar ook spontaan en lief. Dat wou ik zeker in het stuk. Ik heb ook heel veel boeken gelezen, films en series bekeken. Ik ben gestart met een eigen pitch en besefte pas na het schrijfproces welke series, films en andere verhalen in het stuk geslopen waren.”

In Trapped schitteren leerlingen van het eerste tot het vijfde middelbaar van de Abdijschool. “Aan onze school studeren leerlingen vanuit heel België, dus ook leerlingen uit Wallonië. Mooi Nederlands spreken is voor elke toneelspeler een uitdaging, maar voor onze Franstalige leerlingen is dit natuurlijk een extra uitdaging. Om hen gerust te stellen, stak ik er ook af en toe wel een woordje Frans in”, vervolgt de regisseur. “Alle spelers zijn trouwens onervaren, maar ze zijn wél enthousiast. En ik vind goesting belangrijk, dat wil ik voelen bij elke acteur. Tijdens de audities en de casting werden we omvergeblazen.”

Aan de Abdijschool van Zevenkerken hebben de leerlingen – allemaal internen trouwens – een zeer druk uurrooster met daarnaast ook nog studie en liefst zeven uur sport per week. “Of ze nog tijd over hebben om te repeteren? Onze repetities konden door het strakke schema telkens maar 50 minuten duren, maar de schoolprestaties van de leerlingen leden daar niet onder. Integendeel zelfs, meestal levert het betere resultaten op, net omdat onze leerlingen-toneelspelers nu elke minuut optimaal leren benutten.”

De voorstellingen hebben plaats op vrijdag 26 april om 20 uur, zondag 28 april om 15 uur, dinsdag 30 april om 18 uur, donderdag 2 mei om 20 uur en vrijdag 3 mei om 20 uur. Tickets zijn te reserveren via toneel@abdijschool.be en kosten 10 euro in voorverkoop of 12 euro aan de deur.

Opendeurdag

Nu zondag 28 april is er ook opendeurdag in de Abdijschool van Zevenkerken. “Iedereen is welkom tussen 14 en 18 uur om een kijkje te komen nemen in onze school, want we stellen onze school die namiddag open voor iedereen en dus niet enkel voor (oud-)leerlingen en hun ouders. Het zou fijn zijn om ook mensen uit de streek te kunnen verwelkomen”, besluit Jeroen Lenaerts met een uitnodiging.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.