Jef nam duizenden foto’s in Bredene, maar wil nu vooral zijn vrouw steunen in VillaVip

Jef Castelein stopt met nieuws Bredene. © Benny Proot
Redactie KW

De kans is groot dat je als inwoner van Bredene al eens voor de lens van Jef Castelein bent gepasseerd. Voor nieuwsbredene nam hij de voorbije jaren dan ook duizenden foto’s in de kustgemeente. Hij liep jaren mee in het kielzog van burgemeester Steve Vandenberghe, maar was ook aanwezig op zowat alle evenementen, huwelijken en activiteiten in de gemeente. Nu wil de prille zestiger wat meer tijd voor VillaVip waar hij samen met zijn vrouw Leslie de zorg van 7 mensen met een beperking op zich neemt.

Jef Castelein is zo’n 10 jaar overal in Bredene aanwezig geweest om foto’s te nemen. Zowat iedereen kent Jef dan ook en Jef kent iedereen. Is het nu een activiteit, een huwelijk, een brand of een overlijden in de gemeente, Jef bracht er verslag van uit. Hij laat nieuwsbredene nu over aan een nieuwe generatie. “Ik heb het altijd heel graag gedaan, maar ik wil me nu liever concentreren op VillaVip, het project dat we anderhalf jaar geleden opgestart hebben in Bredene. Er wonen nu 6 mensen met een beperking bij ons. Ik ben sinds een jaar op pensioen, maar ik heb onderschat hoeveel werk er bij komt kijken. Mijn vrouw Leslie neemt de zorg op zich en ik doe de administratie, maar ik ben daar toch ook zo’n 40 uur per week mee bezig. Mijn vrouw heeft mij altijd gesteund, maar nu is het tijd om de rollen om te draaien en wil ik haar graag meer helpen”, vertelt Jef.

Gretig gelezen

De Bredenaar was de voorbije jaren dan ook al vaak van ‘s morgens vroeg in de weer om overal aanwezig te zijn. “We zijn in 2006 in Bredene komen wonen en ik wou iets doen in de politiek. De eerste jaren heb ik vooral de sp.a ondersteund en toen Steve Vandenberghe burgemeester werd begon ik overal wat foto’s te nemen. In 2012 ging Fred Delrue met pensioen en werd aan mij gevraagd om nieuwsbredene over te nemen.” De website wordt gretig gelezen in de kustgemeente. Hoewel er heel wat algemeen nieuws aan bod komt is er ook een duidelijke socialistische doorslag. “We maken er geen geheim van dat het initiatief vanuit sp.a komt, maar we hebben ook altijd geprobeerd om andere partijen aan bod te laten komen. Met succes toch want ik ben begonnen met 260 vrienden op Facebook en nu hebben we 16.000 volgers.”

Jef nam duizenden foto's in Bredene, maar wil nu vooral zijn vrouw steunen in VillaVip
© BP

Er kwamen doorheen de jaren dan ook heel wat Bredenaars aan bod. “Ik heb een tijdje een rubriek gehad waarbij ik ging luisteren naar het verhaal van de mensen op de straat. Daarnaast waren we op heel wat evenementen aanwezig en namen we telkens honderden foto’s. Mensen vinden het leuk om die foto’s te bekijken. We volgen ook de overlijdens en alle huwelijken.”

VillaVip

Vanaf nu krijgt VillaVip echter voorrang. “We hebben plaats voor tien mensen met een beperking, maar we zitten momenteel nog niet vol door de wachtlijsten voor een persoonsgebonden budget”, vertelt Leslie. Er werken 16 mensen, weliswaar niet fulltime in VillaVip. “We hebben enkele bewoners die veel zorg nodig hebben en we kunnen dat natuurlijk niet alleen. Bij elke bewoner die hier aankomt gaan we ook op ontdekking wat ze allemaal graag doen. Zo hebben we een bewoner die graag DJ wilde zijn. We hebben nu een volledige set gekocht en hij mocht al draaien voor het personeel van de gemeente en komend weekend staat hij ook op de jobstudentenbeurs. We hebben een vrijwilliger die hem daarbij helpt.”

Het koppel is intens bezig met VillaVip. “Toch heb ik er nog geen spijt van gehad. We maken veel plezier met onze mensen en als het me even te veel wordt dan kan ik me hier terugtrekken in ons privédeel. We halen op het einde van de dag wel enorm veel voldoening uit wat we hier doen”, zegt Jef. (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier