Jean-Marie De Decker in het spoor van de vluchtingen in ‘Terug naar eigen land’

Redactie KW

Martin Heylen trok onlangs samen met enkele bekende Vlamingen in het spoor van de hedendaagse vluchtelingen. Ook West-Vlaming Jean-Marie Dedecker doet mee.

Martin Heylen reist voor het programma ‘Terug naar eige land’ samen met zes bekende Vlamingen naar conflictgebieden. Hij legt met hen de route af die vluchtelingen nemen om Europa te bereiken. Ze leven twintig dagen in de voetsporen van hedendaagse vluchtelingen die als opgejaagd wild en op de meest waanzinnige manieren België proberen te bereiken. Maar wie zijn deze mensen?

“Zijn het gelukzoekers en profiteurs of mensen in doodsangst? Toekomstige terroristen, of gewoon mannen en vrouwen die in vrede willen leven? Opinies genoeg…”, zegt journalist Martin Heylen. “Het is makkelijk meningen te hebben vanuit de veilige zetel thuis. Wij staan erin. Om te zien, om te leren. Om te voelen en te beleven wat die miljoenen mensen meemaken.Want dat was de bedoeling. Daarom ben ik met zes mensen meteen relevante mening onderweg vanuit oorlogsgebied terug naar eigen land, in de voetsporen van mensen op de vlucht.”

Ook West-Vlaming Jean-Marie Dedecker (63) ging mee. De Decker durft zichzelf al eens ‘een omhooggevallen middenstander’ te noemen. Vlaanderen en daarmee ook de rest van de wereld leerde hem kennen als een vechter, een doorduwer, een brulbeer op en naast de judomat. Twintig jaar lang coacht hij de grootste judoka’s van ons land en kreeg hij samen met hen internationale erkenning. Eind jaren negentig nam hij zijn imago van pitbull mee naar de politiek al waar hijn nooit een blad voor de mond zou nemen en steevast zijn eigen koersvaart. “Ik ben niet links, ik ben niet rechts. Ik ben averechts.”

‘Terug naar eigen land’, vanaf donderdag 3 maart om 20.35 op VIER.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.