Jan Fabre wordt curator van internationale kunsttentoonstelling in Oostende

Redactie KW

‘Het vlot’ wordt in oktober 2017 de opvolger van ‘De Zee – salut d’honneur Jan Hoet’.

‘Het vlot. Kunst is (niet) eenzaam’ – ‘The Raft. Art is (not) Lonely’ gaat over het vaartuig en de vervoering van kunst. Jan Fabre is de enthousiaste curator bijgestaan door Joanna De Vos. Het Vlot wordt een tentoonstelling en een gesprek met Oostende. Verspreid over verschillende locaties in de stad vertrekt de dramaturgie van de expo in Mu.ZEE vanuit het grondig onderzoek naar het uit 1818 daternde ‘Vlot van Medusa’ van Théodore Géricault en het utopische vlot van Jan Fabre ‘Kunst is (niet) eenzaam’ uit 1986.

Diverse locaties

Beide kunstwerken, het schilderij van Géricault en de installatie van Fabre, hebben niet alleen een verschillende ontstaansgeschiedenis, maar liggen ook 170 jaar uit elkaar in de tijd. Maar de werken haken op elkaar in door hun verbeelding van de expeditie en de bestemming van de kunstenaar, een thematiek die tevens metafoor is van de condition humain.

Zelf zal het schilderij van Géricault dat in het Parijse Louvre hangt, niet te zien zijn op de tentoonstelling, maar wel een voorstudie van het werk. Binnen deze thematiek en dramaturgie vragen de curatoren een aantal hedendaagse kunstenaars om een eigenzinnige invulling te geven aan de thematiek van Het vlot. Dit kan zowel met bestaand werk als met nieuwe producties. Het vlot als een monument, een utopisch model, een nalatenschap van handwerk, het spoor van een fysiek proces, het gegeven van experiment en expeditie, het vlot historisch en/of actueel, poëtisch, maatschappelijk, politiek, poëtisch, nationaal of werelds…

Het vlot is een organisatie van De zee vzw. De curatoren gaan nu in de stad op zoek naar locaties die nieuwsgierigheid opwekken bij de bezoekers zoals het gerechtsgebouw, de Dominicanenkerk, de Koninklijke Loge, de Delvaux-zaal, Villa Maritza… .

(ML)

>> ‘Het vlot. Kunst is niet eenzaam’, meteen de tweede editie van deze driejaarlijkse internationale tentoonstelling,loopt van 18 oktober 2017 tot en met 15 april 2018.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.