JackoBond wordt Riet: “Telkens ik naar de nieuwe plaat luister, moet ik bleiten”

‘Meer dan ooit’, heet de single die Riet, de artieste formerly known as JackoBond, straks op de wereld loslaat. Meer dan ooit is ze ook zichzelf, zegt ze. Meer dan ooit heeft ze ook goesting: in het leven, in genieten en in haar album dat er aan komt. “Al kan ik er nog altijd niet naar luisteren zonder te bleiten. Gewoon omdat het echt klópt.”

Riet Muylaert: “We moeten tevreden zijn met wat we hebben, maar dat vergeten we al te vaak.” © Greetje Van Buggenhout

Riet Muylaert heeft er naar eigen zeggen een druk najaar op zitten. De adrenaline van tien tot twaalf voorstellingen per week heeft nu plaats gemaakt voor wat meer ademruimte. In haar leven, en in haar werk. Terwijl ze nog enkele kindervoorstellingen afwerkt, en de succesvolle seniorenvoorstelling Van Corsari tot Appermont, schrijft ze nog volop aan een uptemponummer voor de cd, die eigenlijk al klaar is. De release van Aardbeien in januari staat gepland voor september. Een tijdje geleden liet ze al het nummer Je woord los op de wereld, een intieme cover van The Promise You Made van Cock Robin. Straks laat ze de single Meer dan ooit los.

“Over het leven in het hier en nu”, aldus Riet. “Dat je moet springen. Nú. Niet later. Het nummer ontstond eigenlijk na een optreden in een bruine kroeg. Zo eentje onder de kerktoren, waar de tijd was blijven stilstaan. Ik was daar met een jongen, met wie er al een tijdje een kus in de lucht hing. Maar die kwam maar niet. De DJ had al een hint gegeven, en voor ik het wist scandeerde het hele café: ‘Kussen! Kussen!’. Dat was… euh, raar. (lacht) Toen ik thuis kwam, schreef ik het nummer, waarin staat dat je iets moet doen met verlangens en wel meteen.”

Fanmail

Zelf voegde ze ook de daad bij het woord en nam ze afscheid van de naam JackoBond. “Ik was de voeling wat verloren met de naam, maar het was mijn producer die zei dat hij een volgende plaat enkel met mijn eigen naam wilde opnemen. En eerlijk, dat luchtte op dat die knoop werd doorgehakt. JackoBond was eigenlijk de naam van mijn afstudeerproject. De naam verwees naar mijn neef Jan. Zijn bijnaam was Jacko, hij is zot van James Bond en had daardoor de naam Jackobond in zijn mailadres. Om hem aan een lief te helpen, vroeg ik in het begin altijd fanmail zijn richting uit te sturen. (lacht) Ik ben die naam daarna blijven gebruiken.”

https://www.youtube.com/watch?v=b1O7zWkofmk

“Maar veel mensen dachten dat het ook mijn échte naam was. Het gebeurde wel vaker dat mensen mij aanspraken als Jacko en dachten dat Bond mijn familienaam was. Het tv-programma ‘Zo is er maar één’ hielp ook niet bepaald aan die perceptie.” (lacht)

In 2009 won ze immers de televisiewedstrijd op Eén met het wondermooie nummer Laat me van Ramses Shaffy. “JackoBond was de naam van de band. Alleen kon die zich geen 8 weken op rij vrijmaken, dus stond ik alleen op het podium. Waardoor veel mensen dus dachten dat het mijn echte naam was.”

Aardbeien in januari

Met JackoBond schreef ze al persoonlijke nummers, als Riet doet ze dat opnieuw. “Het klopt toch wel dat je in je leven de tijd moet nemen om jezelf te worden. Ik heb dat ook moeten doen blijkbaar. Ik leer meer en meer mezelf worden. Dit album was een stap in de juiste richting. De titel Aardbeien in januari verwijst naar een verboden relatie, over hoe we er niet mogen zijn. Maar de thematiek van het album gaat heel breed.”

JackoBond wordt Riet:
© Johannes Vande Voorde

“Het gaat over een single vrouw die na een break-up haar leven weer op de rails krijgt. Dat doet ze alleen in de stad, mijmerend op de vensterbank bijvoorbeeld. Dan ziet ze hoe het leven buiten aan haar voorbijraast en vraagt ze zich af wat ze allemaal mist. (denkt na) Weet je, najagen van geluk is een fulltime bezigheid geworden. Dat we moeten tevreden zijn met wat we hebben, vergeten we vaak. Het grappige is dat ik de nummers al heb gespeeld, en dat Dirk De Wachter (de bekende psychiater die onder meer pleit voor meer traagheid, red). in de zaal zat. Hij is dan ook nog eens één van mijn helden. ‘Sorry, Dirk, ik denk dat ik zwaar van u heb gepikt’, zei ik.” (lacht)

Leven voor en na Raf

De komende maanden speelt ze de nummers in een kleine bezetting, naar eigen zeggen om de nummers in haar lijf te krijgen en als voorproefje naar de fans. “Stress? Nee, eigenlijk voelt het zoals die avond voor de schoolreis, dat je niet kan slapen van de spanning. Ik heb hier veel goesting in, zelfs al kan ik nog altijd niet luisteren naar de plaat zonder te bleiten. (lacht) Omdat alles zo klopt, omdat het echt klinkt zoals ik het in mijn hoofd had. Vroeger ging ik mijn eigen mening wat wegcijferen, wilde ik met iedereen rekening houden. Maar dit album is het eerste dat echt helemaal is zoals ik het wilde. Daar heeft producer Jo Francken heel hard over gewaakt en daar ben ik heel blij mee.”

Wie Riet ook heel dankbaar is: Raf Walschaerts van Kommil Foo. “In een ver verleden, voor een wedstrijd van de Nekka Nacht, kreeg ik een paar uur coaching van Raf. Dat is mij altijd bijgebleven. Voor dit album ben ik naar hem getrokken met 15 liedjes en de vraag of hij me wilde coachen. Dat was fantastisch. In mijn songschrijven is er een leven voor en na Raf. Waar ik vroeger vond dat er iets ontbrak of wrong, legde hij nu de vinger op de wonde op een ongelooflijke manier. We hebben een jaar lang hard samen gewerkt. Ik heb zo’n veertig liedjes geschreven en heel veel geschrapt. Ik ben er ongelooflijk blij mee.”


Wie de nieuwe nummers van Riet al eens wil horen, kan op donderdag 20 februari terecht in het Klokhof in Loppem en op zondag 23 februari voor een huiskamerconcert bij Stefaan Vancraeynest in Kortrijk. Alle info vind je op www.rietmusic.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.