Isotopia schiet dit weekend uit de startblokken in Izegem

Stadsfestival Isotopia schiet vanaf dit weekend opnieuw uit de startblokken, met een eerste luikje in het park van Kasteel Blauwhuis. De achterkant van het domein wordt ingepalmd door allerlei acts die rond het circus draaien.

Het eerste luik van het Isotopiafestival staat in het teken van circus. (foto Wim) © (foto Wim)

Het stadsfestival gaat vanaf 11 uur van start en kiest voor het derde jaar op rij voor het Blauwhuispark als eerste van zijn drie evenementen. “Terwijl voor het kasteel de jaarlijkse plantenbeurs Tuin & Sfeer bloeit, verrijst er achter het kasteel een echte circussfeer”, verklapt coördinator Geerwin Vandekerckhove. “Vier straattheateracts met circus als thema spelen elk twee voorstellingen. Er is Circo Ripopolo, een onafscheidelijk clownsduo dat al bijna 20 jaar door Europa reist. Dat doen ze met een non-verbale voorstelling. Gabriele gaat ervandoor met de kassa en met de knappe Russische trapeziste. Giancarlo staat er vanaf nu alleen voor en dat komt aan bod. Compagnie Krak speelt dan weer Viva Victor!, poëtische clownerie van de bovenste plank met Izegemse roots. Victor is jarig en krijgt van het publiek een cadeau dat uiteindelijk zijn leven zal veranderen. ‘Viva Victor!” is een voorstelling vol visuele en absurde humor met veel publieksinteractie rond, op (en in) een caravan.”

Ook Cirkus Bunk is van de partij met ‘Poly’, Geert Vermeulen van De Nieuwe Snaar heeft een passie: de kermismolen. De dagen dat hij honderden mensen vermaakte behoren voorgoed tot het verleden.”

Acrobatie

“De oude molen verdween, belandde in de donkerste krochten van een industrieel magazijn, met als eindbestemming oud-ijzer of schroothandel. “Maar hoe verwonderlijk ook, hij wordt op Isotopia van moertje tot boutje weer opgebouwd”, verzekert Geerwin. “Een blok staal dat fascineert en imponeert krijgt in deze muzikale circusvoorstelling een tweede leven. En dan is er nog Compagnie Charlie. Zij spelen Peek-a-boo en brengen een boksmatch vol kluchtige acrobatie en onweerstaanbare slapstick in een authentieke boksring. Voor één keer wordt er dus in Izegem ook in de lente gebokst”, knipoogt Geerwin.

Ook de lokale harmonieën en fanfares komen aan bod. Op het terras van pop-upbar Den Hof verschijnt een uniek podium. Daar spelen onder andere Koninklijke Harmonie van de Congregatie en de Koninklijke Stadsfanfaren. Tussen 13.30 en 17.30 uur is er doorlopend een workshop rond muziekinstrumenten spelen. Naast de circusvoorstellingen kan je in die tijdspanne doorlopend terecht op standjes met kindergrime, gekke kapsels, glittertattoos en demonstraties van Gym Izegem. Circus de Sven geeft dan weer workshops circustechnieken. Dit jaar is er geen massabarbecue in de tuin van het College, maar op zaterdag 24 augustus vindt er wel weer een nieuwe editie van Fin de Congé plaats. Ook nu weer komen er verschillende muziekgenres aan bod op diverse podia. Isotopia afsluiten gebeurt op zondag 8 september vanaf met een vuurspektakel op Koekezondag. Compagnie POK is opnieuw van de partij om het vuurwerk te verstevigen met een feeërieke show. (vadu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.