Internationaal poëzietreffen in Klein Seminarie

Op 7 november kan je bekende dichters uit binnen- en buitenland ontmoeten in de Sint-Amandskerk. Dit nieuwe Roeselaarse culturele project werd voorgesteld door v.l.n.r. Caroline Vansteelandt, Rudi Ghequire, Mieke Vanbrussel, stadsdichter Edward Hoornaert, schepen Dirk Lievens, Eva Stael, David Breyne, Johan Strobbe en Carla Obin. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Op zondag 7 november verzamelen 20 gerenommeerde dichters uit binnen- en buitenland in Roeselare. “Het is de bedoeling om het kruim van de poëziemakers jaarlijks naar hier te brengen”, zeggen initiatiefnemers Dirk Lievens en Edward Hoornaert.

De verjaardag van Albrecht Rodenbach, op 27 oktober, was een mooie gelegenheid om in het Klein Seminarie een nieuw cultureel project boven de doopvont te houden. De boreling is een poëzietreffen met een internationale inbreng.

De eerste editie van deze poëziedag begint op zondag 7 november met een ontvangst van 20 dichters in brouwerij Rodenbach. “We willen daar onze gasten uit binnen- en buitenland laten kennis maken met de Rodenbachs”, legt Rudi Ghequire uit. “Buiten Vlaanderen is vooral George Rodenbach bekend maar we willen de hele familie met zijn dichters, schrijvers en zijn ondernemers in de picture zetten.”

“De tijd is rijp om de figuur van Albrecht Rodenbach meer bekendheid te geven buiten Vlaanderen”, vult schepen van Cultuur Dirk Lievens aan. “En we doen dat na het bezoek aan de brouwerij graag in de historisch belangrijke plek die het Klein Seminarie voor de Nederlandse taal en voor de cultuur toch is. ’s Namiddags mogen de dichters in de rijke archieven van het college duiken samen met leraar, historicus en archivaris Johan Strobbe. Ze komen er zeker stukken van Rodenbach, Guido Gezelle en Hugo Verriest tegen.”

“Een paar van onze gasten staan nu al te trappelen om door de collegegangen te dwalen”, vult stadsdichter Edward Hoornaert aan. Hij werkte dit poëziegebeuren uit samen met het collectief Obsidiaan.

“Zo is er Bart Stouten, dichter en presentator op Klara. Ook mijn collega’s of voormalige stadsdichters uit Amersfoort, Brugge, Eindhoven en Nijmegen maken hun opwachting. Net als de Franse dichteres Anna Ayanoglou die de Prix Apollinaire won en Luuk Gruwez die de Herman de Coninckprijs kreeg. En uit Italië komt Eleonora Rimolo. Ook de Dichter des Vaderlands, Carl Norac, is van de partij.”

Stadsgedicht

“Uitgangspunt is Het Land van Utopeia, een gedicht van Albrecht Rodenbach. We hebben aan onze gasten gevraagd om het te hertalen volgens hun eigen inzichten. Het wordt een hommage aan de jarige Rodenbach en meteen ook de start van een collectief Roeselaars stadsgedicht.”

“We willen ook het grote publiek bereiken”, benadrukt schepen Lievens. “Daarom komen de 20 dichters samen in de Sint-Amandskerk waar de cultuurdienst samen met TWICE een poëzieshow presenteert. Nadien klinken we allemaal samen op de geboorte van dit nieuwe Roeselaarse culturele project. We serveren er zelfs echte Roeselaarse tapas”, aldus nog Dirk Lievens.

Het publieksmoment op zondag 7 november om 16.30 uur in de Sint-Amandskerk is gratis maar inschrijven is wenselijk op de website van de stad Roeselare.

(Bart Crabbe)

Inschrijven op www.roeselare.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.