Intergemeentelijke samenwerking Viertoren focust op cultuur

De eerste concrete Viertoren-actie start in de bibliotheken.© MVO
De eerste concrete Viertoren-actie start in de bibliotheken.© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De gemeentebesturen van De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne slaan de handen in elkaar voor een intergemeentelijke samenwerking. De nieuwe organisatie luistert naar de naam ‘Viertoren’ en neemt de plaats in van ‘Achthoek’.

De doelstellingen van dit culturele samenwerkingsverband zijn ambitieus en variëren van het zelf opzetten en organiseren van nieuwe projecten tot het ondersteunen van de lokale cultuurpartners en -initiatieven. De bibliotheken zullen voortaan ook samenwerken onder deze koepel. De vier gemeenten en Vlaanderen zorgen voor financiële steun.

De intergemeentelijke samenwerking ‘Viertoren’ kan geplaatst worden binnen het bovenlokaal cultuurdecreet. De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne stellen samen verbinding centraal. Niet alleen de verbinding tussen culturele sectoren krijgt hierin een plaats, ook met andere beleidsdomeinen zoals jeugd, onderwijs, toerisme en welzijn wordt de samenwerking gestimuleerd.

Cultuuraanbod versterken

Daarnaast zal Viertoren het bestaande cultuuraanbod versterken en verenigen en systematisch inspelen op opportuniteiten: waar samenwerken een meerwaarde kan leveren, zal samenwerking worden gestimuleerd. De werking van Viertoren is heel gevarieerd. De vier schepenen van cultuur die zetelen in de raad van bestuur van Viertoren, zetten hun schouders onder deze samenwerking.

Voorzitter is Cindy Verbrugge (schepen De Panne): “De drie kustgemeenten en Veurne willen intensief blijven samenwerken om het culturele aanbod voor onze regio nog te versterken. Woord, beeld en muziek krijgen een vaste plaats in het aanbod. Kwaliteitsvolle bestaande initiatieven worden aangevuld met nieuwe creatieve en innovatieve projecten voor jong en jong van hart!”

Westhoek Verbeeldt

Schepen Ann Gheeraert (Nieuwpoort) stelt: “De vier gemeentes zijn nu beter met elkaar verbonden en werken nauwer samen. Onze neuzen staan in dezelfde richting. We kijken de toekomst positief tegemoet!”

Schepen Stephanie Anseeuw (Koksijde): “Viertoren ondersteunt in onze regio bijvoorbeeld Westhoek Verbeeldt, een databank waar je online historisch beeldmateriaal kan vinden, een project dat mij persoonlijk na aan het hart ligt.”

Schepen Celine Mouton (Veurne) kijkt vooral uit naar een ander project: “Vanaf de paasvakantie is er in de Viertorenregio een fietsroute, die de lokale Belpop-geschiedenis met elkaar verbindt.”

Jeugdboekenmaand

Sara Broucke is de coördinator van ‘Viertoren’. Als gezicht van de organisatie kijkt zij enthousiast uit naar de samenwerking met de partners en met andere cultuurpartners en -organisaties. “Een eerste concrete actie is het verdelen van rugzakjes naar aanleiding van de jeugdboekenmaand aan alle leerlingen in onze regio”, zegt coördinator Sara.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

“In het kader van de jeugdboekenmaand, dit jaar met als thema ‘Lezen is een feest!’ delen de vier ‘Viertoren’-bibliotheken rugzakjes uit aan de leerlingen van alle klassen van het lager en kleuteronderwijs, die regelmatig in de bib langskomen. Hiermee willen de bibliotheken hun band met het onderwijs versterken.”

“Kinderen van jongs af aan laten kennismaken met alle mogelijkheden van de bibliotheek en er regelmatig een bezoekje brengen is absoluut belangrijk! Maar onze bibliotheken hebben nog meer verrassingen in petto voor deze feestmaand. Wie benieuwd is moet snel een kijkje nemen op de websites van de bibliotheken!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.