Ignace Goethals uit Loppem trekt met twee theatermonologen door Vlaanderen

Ignace en Brigit op de foto met de bewoners van de Moerbei in Brugge. © Foto BC

Met zijn nieuwste theatermonoloog ‘Arthur Naeyaert, mien ziele, mien zieer, mien verzet’ trekt Ignace Goethals van theaterzaal, naar café en woonkamer in heel Vlaanderen. Terwijl Ignace het publiek meesleept vanop het podium, ontpopt zijn vrouw Brigit zich tot geluids- en lichttechnicus. “We doen dit belangeloos voor het goede doel, de Ark.”

Eén van de meest gevraagde acteurs van Zedelgem en omstreken woont langs de Zeedijkweg in Loppem. Ignace Goethals brengt minstens wekelijks één van zijn twee beklijvende theatermonologen in een cultureel centrum, parochiezaal, woonkamer, schuur, kapel, kerk, café, tuin en zelfs op een zolder heeft hij al gespeeld. “Enkel in een kelder heb ik nog niet gespeeld”, grapt Ignace.

Hij groeide samen op met vijf zussen in Veldegem. Niet alleen Ignace, die leraar Nederlands/Godsdienst op rust is, bezit de kunst van het woord, ook zussen Sabine en Claudine hebben dit talent geërfd van vader/kapper Michel. Sabine heeft er zelfs haar job van gemaakt en werkt als actrice/presentatrice. “Maar onze vader was veruit de beste acteur van ons allen. Meer dan 60 jaar lang heeft hij zijn kapsalon geanimeerd. Ik denk nog met veel plezier terug aan hoe hij iemand kon typeren in twee zinnen. Fantastisch.”

Volle agenda

Ignace trekt sinds september 2014 op toer met zijn theatermonoloog Ons Moeder binst den Groote Oorlog. En nu is daar een tweede theatermonoloog bijgekomen: Arthur Naeyaert, mien ziele, mien zieer, mien verzet. Terwijl woordkunstenaar Ignace het publiek opslorpt, is zijn vrouw Brigit Decraemer achter de schermen druk in de weer met de techniek. “Klank en licht zijn echt mijn ding. Ik ben ook blij dat we dit samen kunnen doen. We steken er samen heel veel tijd en liefde in”, vervolgt Brigit die leerkracht is in Zonnehart, de bijzondere school in Aartrijke.

De agenda voor volgend jaar staat omzeggens al vol met 54 voorstellingen. En dat allemaal zonder enige vorm van publiciteit. “Dat is heel bewust, we geraken zo al aan voldoende voorstellingen. We hebben wel flyers die we uitdelen aan het publiek en zo worden we door mond-tot-mondreclame op andere plaatsen uitgenodigd.”

Ons Moeder binst den Grooten Oorlog is een eigen theaterbewerking van De moeder en de drie soldaten van Ernest Claes. “In 2014 werd ik gevraagd op het podium van de Veldegemse vereniging Touché naar aanleiding van Corneliuskermis. Ze nodigden me uit om iets te brengen en zo is Ons Moeder binst den Grooten Oorlog ontstaan.”

“Voor de nieuwe monoloog over Arthur Naeyaert was het historische werk Arthur Naeyaert, schrik der Duitsers van Jozef Vackier mijn bron”, vervolgt Ignace.

Iedereen telt

En al die voorstellingen brengen Ignace en Brigit belangeloos. “Het publiek kiest zelf hoeveel geld het in onze hoed gooit. Als we voor een vereniging spelen, krijgen we daarbovenop ook wel nog een cent. De opbrengst van iedere voorstelling gaat naar de Arkgemeenschap Moerkerke-Brugge, omdat de Ark ons enorm nauw aan het hart ligt. De Barke in Moerkerke en de Moerbei in Brugge bieden woonst aan 7 à 8 volwassenen met een verstandelijke beperking en hun inwonende assistenten. De bewoners komen er op de eerste plaats en worden er echt gehoord. Iedereen telt.”

“Maar we spelen ook af en toe voor een ander vergelijkbaar goed doel dat een kwetsbare groep in de samenleving steunt, dat gemeenschap vormt én dat voor een belangrijk deel steunt op vrijwilligers. Dat zijn onze drie voorwaarden om te spelen.”

recht op cultuur

Ignace en Brigit gaan bewust niet rond met de hoed, maar zetten die ergens in het zicht. “We willen mensen minstens de kans geven om in vrijheid en vanuit het hart een bijdrage in de hoed te leggen.We willen iedereen de kans geven om te delen. Hoe groot of klein die bijdrage ook is. Want we vinden het minstens even belangrijk dat mensen die het zich niet kunnen permitteren, ook de kans krijgen om van cultuur te genieten. Want iedereen heeft het recht op cultuur”, klinkt het overtuigend. De eerstvolgende voorstellingen in de streek zijn op vrijdag 30 november in de Sint-Amanduskerk in Uitkerke en op donderdag 6 december in Het Centrum in Brugge. Telkens om 20 uur.

Meer info: ihgoethals@hotmail.com of 0474 54 22 39

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier