Ieperse Kunstkring Richten viert platina jubileum

Foto DS
Redactie KW

In februari overstijgen ze de kaap van 140 eigen opgevoerde toneelstukken en dat willen ze niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Voor dit jubeljaar heeft Richten ervoor gekozen om uit te pakken met één grote productie. Dat horen we van voorzitter Stefaan Peene. “Met het toneelstuk ‘Dimmen’, gebaseerd op ‘De Getemde Feeks’ van Shakespeare, zullen er maar liefst 15 acteurs en actrices op de bühne staan.”

“Het stuk gaat in feite over twee zussen: Bianca en Katharina. Bianca is de jongste en de lieftallige. De oudste, Katharina (rol van Leen Struye, red.), is niet op haar mondje gevallen en wordt door haar omgeving als een feeks beschouwd. De jongste dochter Bianca (rol van Alice Rottey, red.) mag van haar moeder niet trouwen voor de oudste een man heeft, waarop twee aanbidders van Bianca besluiten om Katharina aan een echtgenoot te helpen. Zij vinden de rijke Petruchio (rol van Dirk Clement, red.) bereid met Katharina te trouwen omdat hij een grote bruidsschat zal krijgen. Bij hun eerste kennismaking valt Katharina bij hem in de smaak, omdat ze rad van tong is en hem veel weerwerk biedt. Petruchio is vast van plan de feeks te temmen en daar heeft hij zo zijn trucjes voor.”

Rijk Archief

Natuurlijk wil voorzitter Stefaan Peene, die als Hortensio ook een rol vertolkt, niets lossen over die trucjes. “Daarvoor moeten de mensen maar komen kijken naar het stuk. Vaste abonnees weten intussen wat Richten waard is, want met deze opvoeringen zullen we de kaap van 140 eigen opgevoerde toneelstukken overstegen hebben.”

Dit wilden ze in de kijker zetten en dat doen ze met een tentoonstelling in de Ieperse bib, die je nog tot eind februari kunt gaan bekijken.

“We vonden dit platina jubileum een ideale gelegenheid om te grasduinen in het rijke archief van onze toneelvereniging”

“We vonden dit platina jubileum een ideale gelegenheid om te grasduinen in het rijke archief van onze toneelvereniging. Wijlen Rik Morisse die decennialang voorzitter was, heeft alles minutieus bijgehouden. Het oeuvre bevat dan ook een schat aan juweeltjes zoals vergeelde foto’s, oude krantenknipsels en unieke affiches. Uit 70 jaar lokale toneelgeschiedenis werd in de Ieperse bibliotheek een overzichtstentoonstelling op poten gezet. Er is ook een hoekje voorzien om wat rekwisieten te plaatsen. Op die manier willen we ook eens extra de aandacht vestigen op de mensen die achter de schermen werken.”

De decorploeg vormt een onontbeerlijke schakel voor geslaagde theaterproducties. Dat is ook zo voor Richten, zegt Stefaan Peene. “Zij zorgen dat de cast en het publiek zich maximaal kunnen inleven in hun rol.”

Pluim voor decorploeg

“Deze decorploeg onder leiding van Willy Decat verdient het dan ook om eens met naam en toenaam in de krant te staan: bedankt Jo Drappier, Martin Deramoudt, Krist Callens, Guido Lazeure en Annemie Leleu. Ze hebben dit decor sober, maar heel stijl- en sfeervol gehouden. In combinatie met de belichting geeft dit perfect de sfeer weer waar ook nog Joris Marrecau (Gremio), Marleen Maerten (signora Baptista Minola), Emmy Decramer (Cleria) en allerlei huispersoneel (Christine Ketels, Dina Demeulenare, Mieke Bamelis, Katrien Decapmaker, Heidi Deramoudt, Annemie Witdouck en Michiel Therry) in schitteren. Jan Devriendt is trouwens verteller van dienst.”

“Om al deze ingrediënten goed te mengen, hebben we een beroep gedaan op regisseur Onno van Gelder jr. Hij vertolkte al gastrollen in de meeste Vlaamse soaps. Jongeren zullen hem dan weer kennen van Hotel13 en Kosmoo, twee jeugdseries van Studio 100. Hij durft heel originele accenten te leggen in een productie.”

(DS)

‘Dimmen’ – Ieperse Kunstkring Richten vrijdag 23, zaterdag 24 en dinsdag 27 februari, alsook 2 en 3 maart – telkens in CC Stadsschouwburg Ieper om 20.15uur – www.toneelrichten.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.