Ieperfest annuleert editie 2021 en prikt nieuwe datum: 1, 2 en 3 juli 2022

Sfeerbeeld van Ieperfest in betere tijden. (Foto TOGH)
Sfeerbeeld van Ieperfest in betere tijden. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Op dezelfde dag dat Rock Werchter aankondigde dat het festival in 2021 niet doorgaat, gooit ook Ieper Hardcore Fest (Ieperfest) de handdoek in de ring. “We weigeren een festival te organiseren waar mensen afstand moeten houden”, klinkt het bij de organisatie.

Ieperfest had moeten plaatsvinden op 2, 3 en 4 juli en had onder meer headliners Deafheaven en Knocked Loose op affiche. De organisatoren kondigden maandag de annulering aan met een verklaring op hun website. “We denken dat je al weet wat er gaat komen… De verdomde coronapandemie dwingt ons opnieuw om de editie 2021 van Ieperfest te annuleren“, klinkt het. “We hoopten dat de annulering van vorig jaar een eenmalige zaak zou zijn, maar het lijkt erop dat we dit virus niet genoeg kunnen beheersen om op een festivalsite te verzamelen zoals we deden vóór 2020.”

“Met de start van de vaccinaties in 2021 hadden we goede hoop dat we in juli weer een krankzinnig Ieperfest zouden kunnen organiseren, maar het is duidelijk dat een normaal festival, waar we onze vrienden kunnen ontmoeten en ons uitleven in een moshpit, nog niet mogelijk zal zijn.”

Zitten en afstand bewaren

“Zoals we vorig jaar al zeiden, weigeren we om een festival te organiseren met speciale testen en maatregelen die buiten onze mogelijkheden liggen. We weigeren een festival te organiseren waar mensen afstand van elkaar moeten houden, waar mensen in kleine groepjes moeten lopen, waar mensen moeten gaan zitten om te genieten van onze muziekstijl… Kun je je dit voorstellen? Kun je je een hardcoreshow voorstellen zonder pit? Kun je je een afterparty voorstellen zonder een feestje? Dit zou geen Ieperfest zijn…”

“We waren erin geslaagd om veel bands uit de line-up van 2020 naar 2021 te halen en we hopen hetzelfde te doen voor de editie van 2022. Het is voor ons niet mogelijk om later dit jaar een nieuwe datum te kiezen, dus we moeten de 28e editie uitstellen naar 1, 2 en 3 juli 2022 en zullen heel hard werken om jullie weer een straffe line-up te presenteren.”

Tickets overdragen

Wie al een ticket gekocht heeft kan die laten overzetten naar 2022. Wie dat niet wil, krijgt zijn of haar geld terug. “We kunnen alleen maar hopen dat veel mensen hun ticket overdragen naar volgend jaar We zijn afhankelijk van uw steun. Je kunt ons helpen deze moeilijke tijden door te komen door je ticket voor de 2022-editie te bewaren en de toekomst van Ieperfest veilig te stellen. Wij zijn een non-profitorganisatie en hebben de afgelopen jaren een paar tegenslagen gehad, dus we hebben elke euro nodig om Ieperfest levend te houden. Afhankelijk van de mogelijkheden die de overheid biedt, organiseren we misschien een kleinere show. We weten nog niet hoe en wanneer, maar we houden je op de hoogte!”

De Vort’n Vis

De organisatoren vragen aandacht voor jeugdhuis De Vort’n Vis, van waaruit Ieperfest werd opgericht. “Pubs en bars zijn nu al een hele tijd gesloten, en geloof het of niet, omdat we allemaal met vrijwilligers werken, heeft onze non-profitorganisatie geen enkele financiële hulp gekregen van de overheid. Dus ja, we hebben het moeilijk! Als we weer kunnen openen, breng ons dan een bezoek als je in de buurt bent en steun ons als je kunt.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.