Idiots kijkt met nieuwe drummer uit naar jaar met twee EP’s en een exclusieve vinyl

Zanger Luc Dufourmont en bassist Dick Descamps bij de anderhalf jaar oude boxer Jack Beelprez die een prominente rol speelde bij de ontwikkeling van de EP. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Het wordt een druk jaar voor de kornuiten van Idiots want naast het uitbrengen van twee EP’s, een exclusieve vinyl en het inwerken van de nieuwe drummer besloot de band ook nog eens een update te brengen aan de groepsnaam. Voortaan wordt het uitroepteken dus omgedraaid. “Mensen vinden ons makkelijker met al die hedendaagse technologieën als we meegaan met de gangbare schrijfwijze. Daarom heten we nu ook gewoon Idiots en niet meer Id!ots”, aldus zanger Luc Dufourmont (58) uit Rekkem.

De band ontstond in 2012 en veroverde al meerdere malen het grote podium, sinds kort verwelkomen ze ook drummer Minco De Bruin in de band. Dat de keuze van het uitroepteken in de benaming gewoon een idiote beslissing was, laten de bandleden links liggen, maar refereren naar hun naam doen ze wel in alle duidelijkheid. “We hebben onze groepsnaam niet voor niks gekozen uiteraard. Hoe die dan gespeld werd, zal er ook wel mee te maken hebben”, lacht Luc tijdens het interview bij een goede Duvel en een muffe cola ergens in een uithoek van een lokale kroeg.

Nieuwe vibe

Belangrijker zijn de nakende EP-releases die de band in petto heeft. “We komen uit een lange en moeizame winterperiode met de groep. Bij de start van onze opnames verliet de drummer ons en waren we genoodzaakt weer van nul te beginnen. Daarnaast gaf ons dat echter de mogelijkheid om onze zielen opnieuw op tafel bloot te leggen”, vertelt bassist Dick Descamps. “Het is die zoek- en ontdekkingstocht die ons geleid heeft doorheen de donkere periode als band. Alles ging soms zo traag vooruit omdat we kwalitatief werk willen afleveren. We mogen nu ook met trots zeggen dat de EP de nieuwe basis is voor onze toekomst. De komst van onze nieuwe drummer, die zich ten volle geeft, zorgt ook voor een interne boost.”

We zijn nog niet van plan om te stoppen, maar kunnen ook niet eeuwig doorgaan – Luc Dufourmont

Een nieuwe drummer betekent niet alleen een andere input, maar zorgt voor een volledig nieuwe vibe op het album. “Alles klinkt strakker, eclectischer en we hebben als band het gevoel dat ons nieuw materiaal een echte meerwaarde is voor de maatschappij. Ook de thema’s die we aan bod brengen, zijn gespreid over de hedendaagse gedachtegangen. Denk daarbij vooral aan de politiek, maar evenwel aan onze maatschappelijke actualiteit tot abstracte denkpistes zoals een olifant die foute schoenen aangetrokken heeft”, aldus Luc Dufourmont.

We zien v.l.n.r. Wouter Spaens (41) uit Roeselare, Minco De Bruin (33) uit Sint-Kruis, Luc Dufourmont (58) uit Rekkem en Dick Descamps (53) uit Kortrijk.
We zien v.l.n.r. Wouter Spaens (41) uit Roeselare, Minco De Bruin (33) uit Sint-Kruis, Luc Dufourmont (58) uit Rekkem en Dick Descamps (53) uit Kortrijk.© Gregory Vlieghe

Wie niet kan wachten tot de eerste EP heeft geluk, want met de toepasselijke naam Spring komt die eind februari uit als digitale download. De tweede EP met de naam Fall wordt logischerwijze gereleased tijdens de herfstperiode. “We willen de mensen triggeren met twee EP’s en van daaruit werken we naar een exclusieve vinyl. Zoals de liefhebbers van ons gewend zijn zal dat opnieuw een specialleke worden. Een echt collector’s item”, vertrouwt de band ons toe.

Never Ending Farewell Tour

“Net zoals Saxon of andere grootheden een farewell tour hebben, zullen wij er ook een starten. Alleen klinkt onze titel net iets anders omdat er ‘nooit’ voor staat. We willen daarmee duidelijk maken dat we nog lang niet aan het einde van ons Latijn zitten”, aldus Dick Descamps. Met de tour hoopt de band in te spelen op de luisteraars en een knipoog te brengen naar de dubbelzinnige titel. “We zijn nog niet van plan om te stoppen, maar we zijn ook op een leeftijd gekomen dat we niet eeuwig kunnen doorgaan. We hebben een fantastische band met een prachtige onderlinge cohesie. Sommigen kennen elkaar al 31 jaar en dat bouwt wel een band op”, weet zanger Luc Dufourmont.

Dat die cohesie soms ver kan gaan, is geen geheim. “We leerden heel veel mensen kennen en hebben met diverse leden meerdere bands opgericht, waaronder Ugly Papas en Two Russian Cowboys. Muziek zit ons in het bloed en het is moeilijk om daar niet aan toe te geven. Met Idiots beschikken we over twee verschillende soorten generaties onder één dak. Het is zalig om tot een prachtige symbiose te kunnen komen”, besluit Dick Descamps. Die symbiose zal terug te vinden zijn op de releases en tijdens de live concerten.

Wie de band live aan het werk wil zien, kan op 25 april terecht in De Kelk in Brugge of deze zomer op verschillende festivals waaronder Kortrijk, Aalbeke, Harelbeke en Vichte. Wie benieuwd is naar de EP: www.idiotsmusic.com

https://www.youtube.com/watch?v=BoojrQrygZE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier