Huis Proot in ‘finale’ van Monumentenprijs 2014

Huis Proot in Koekelare is één van de vier laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs 2014.


Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois maakte woensdag de vier laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs van dit jaar bekend: Kasteel d’Ursel en omgeving in Hingene (Bornem), het voormalige station van Moerbeke, vzw De Muren Spreken en Huis Proot in Koekelare. De vier laureaten zijn na een brede oproep en jurering door de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen geselecteerd uit in totaal 18 geldige kandidaten. Elke laureaat van de Vlaamse Monumentenprijs krijgt 2.500 euro. De winnaar die in september wordt bekendgemaakt, ontvangt daar bovenop nog eens 12.500 euro.

Dokterswoning

Huis Proot werd in 1896 opgericht in eclectische stijl en is een mooi voorbeeld van een goed bewaarde dokterswoning in een landelijke dorpskern. Het huis illustreert de sociale status van een dokter in een plattelandsgemeente tijdens de late 19de eeuw. De herenwoning en het dokterskabinet hebben gaaf bewaarde interieurs waarbij de oorspronkelijke kleurstelling en afwerking behouden zijn. Op initiatief van de gemeente Koekelare werd het huis in 1998 beschermd als monument. De gemeente besloot ook de site te verwerven, te restaureren en er een nieuwe invulling aan te geven. De woning kreeg een culturele functie en dient nu als receptie- en ontvangstruimte met multimediazaaltje. In het voormalige koetshuis of dokterskabinet zijn twee sociale huurappartementen ingericht, terwijl de vroegere tuin werd omgevormd tot een openbaar parkje.

De restauratie van het geheel had tot doel de grootsheid van de dokterswoning in ere te herstellen. Hiervoor werden de imitatieschilderingen gerestaureerd, kwam er gelijkaardig behang aan de muren, werd het schrijnwerk hersteld en gebruikte men de originele kleurstelling.

De jury is van oordeel dat dit een verdienstelijk project is. Niet alleen omwille van de zorgvuldig uitgevoerde restauratie, maar ook door de goedgekozen herbestemming als culturele ruimte, sociale huurappartementen en groenzone. Het project toont aan dat ook kleinere gemeentebesturen in staat zijn om een mooi beheerproject op te starten en tot een goed einde te brengen.

Open Monumentendag

Het grote publiek kan traditiegetrouw de vier laureaten van de Vlaamse Monumentenprijs bewonderen tijdens Open Monumentendag Vlaanderen, dit jaar op zondag 14 september 2014, in het thema ‘Erfgoed, vroeger, nu en in de toekomst’.

Die dag zetten ook andere – dikwijls verrassende – monumenten de deuren open en zijn er een 500-tal activiteiten (wandelingen, fietstochten, kind- en gezinsvriendelijke activiteiten, tentoonstellingen …) in heel Vlaanderen.

(mlt)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.