Hommage aan Panamarenko in designwinkel DOK

Gillian Lowyck

In DOK, de winkel van Design Oostende op de Oosteroever, kan je nog tot zondag naar een expo met werken van Panamarenko. Voortaan wil de winkel nog meer inzetten op kunst en ieder jaar een viertal tentoonstellingen houden.

DOK is de uitbreiding van de toonzaal van Design Oostende aan de Koninginnelaan. De winkel is open sinds eind oktober, maar dat was niet simpel: “Het was de bedoeling dat we begin dit jaar zouden openen”, vertelt Bruno Jansseune van DOK. “Maar toen strooide corona roet in het eten. Uiteindelijk openden we de deuren op 31 oktober. We zijn twee dagen open geweest en toen kwam de tweede lockdown er”, zucht hij.

Mix van werken

Ondertussen is de winkel open én kan je er ook een indrukwekkende expo zien met werken van Panamarenko. “Het was de bedoeling dat we de kunstenaar zelf zouden uitnodigen op deze expo”, gaat Bruno Jansseune voort. “Helaas is hij op 14 december 2019 overleden, het heeft dus niet mogen zijn. Nu zijn we één jaar later en brengen we met deze expo een hommage aan de kunstenaar. We hebben een heleboel knappe werken die we heel graag wilden presenteren.”

Panamarenko wordt beschouwd als een van de voornaamste Belgische beeldhouwers uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Hij maakte veel assemblages die met vliegen te maken hebben. “Tijdens de expo kan je een 25-tal werken van Panamarenko bewonderen. Het is een mix van installaties, originele werken, tekeningen en litho’s.” Alle werken zijn ook te koop.

Streetart

In DOK wil Design Oostende voortaan een viertal tentoonstellingen per jaar organiseren. “We willen een mix brengen van jonge kunstenaars en bekendere namen. De volgende tentoonstelling is van Oli-B, een jonge streetartkunstenaar.”

De tentoonstelling met werken van Panamarenko loopt nog tot het einde van de kerstvakantie en is te bezoeken tijdens de openingsuren van de winkel.

Meer info op www.designoostende.be/.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.