Hobbykok Claudia Allemeersch hoopt dat ze geen slang moet proeven in China

Claudia proeft alvast Chinese gelukskoekjes. © Foto SB
Peter Soete

Hobbykok Claudia Allemeersch heeft een druk najaar voor de boeg. Er komen twee nieuwe boeken uit van haar en haar grote droom gaat in vervulling: een kookavontuur in het verre oosten. Maar waar Claudia oorspronkelijk haar zinnen op Japan had gezet, is de bestemming nu China geworden.

“Het klopt dat ik eerst plannen had om een culinaire rondreis door Japan te maken”, begint Claudia. “Het is China geworden door een zakenrelatie van mijn man Kurt. Toen ik die zakenrelatie Chris ontmoette in onze zaak vertelde ik hem dat ik van plan was om een culinaire trip naar Japan te maken. Waarop hij me vroeg waarom ik niet naar China trok. Chris woont er en is er getrouwd met een Chinese dame, hij spreekt de taal en hij zei dat hij me in contact kon brengen met topchefs en lokale chefs. Ik had daar wel oren naar, vooral ook omdat mijn man op die manier enkele bedrijven en handelsbeurzen kon bezoeken.”

“Het kan zijn dat ik culinaire zaken ontdek die me als westerling zeer vreemd lijken”

“En Chris heeft woord gehouden. Hij mailde me een volledig programma door en het oogt fantastisch. We reizen op 23 oktober via Amsterdam naar Peking waar we vier dagen verblijven. Daarna reizen we een viertal dagen naar Sjanghai en vervolgens gaat het naar Hong Kong waar we blijven tot we op 4 november opnieuw naar Amsterdam terugvliegen. Ik zal eerst en vooral kookworkshops volgen bij Chinese topchefs in de grote luxehotels. Daar wil ik me echt verdiepen in het klaarmaken van de authentieke Chinese keuken. China is zo groot dat er verschillende ‘Chinese keukens’ bestaan.”

Dat betekent de geëffende paden verlaten, maar dat schrikt Claudia niet af. “Het kan zijn dat ik culinaire zaken ontdek die me als westerling zeer vreemd lijken. Wat doe ik als men mij hond serveert of als men mij vraagt om een slang te bereiden ? Ik heb net een gruwelverhaal gelezen van een Chinese chef die een cobra wilde klaarmaken en de slang onthoofdde en dan het lichaam bereidde. Toen hij 20 minuten later de kop van de cobra wilde weggooien, sloegen de kaken toe en spoot er gif in de gemaakte wonde. Die chef overleed ter plaatse hé ! Blijkbaar werken de zenuwen en spieren van een cobra een half uur na de dood nog. Ik hoop dus maar dat ik geen slang moet bereiden én eten. Daarvoor sta ik niet te springen.”

Twee boeken op komst

“Er komen in oktober ook twee boeken uit van mij. Mijn zesde boek is ‘Claudia feest in kleur’ en daarin leg ik de nadruk op het totaalaspect van een feest. Daarnaast komt ‘Claudia kookt voor Thermomix II’ uit, terwijl het eerste deel ook in herdruk gaat. Of er nog boeken op stapel staan ? Niet meteen, maar ik broed al op een volgend idee.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten