Hilde Vandermeeren schrijft thriller voor volwassen beginnende lezers

Auteur Hilde Vandermeeren: "Laaggeletterden aan het lezen zetten, is een uitdaging, maar als je erin slaagt, is de voldoening groot." © foto JS
Johan Sabbe

Hilde Vandermeeren (48) houdt haar pen scherp. De Torhoutse auteur brengt in het najaar twee nieuwe thrillers uit. Vooreerst, eind september, het tweede boek uit de trilogie die ze samen met topadvocaat Walter Damen schrijft. En daarna, in de loop van november, een zogenoemd Wablieft-boek: een thriller van amper 64 bladzijden voor volwassen beginnende lezers. Dat zijn onder meer anderstaligen die het Nederlands onder de knie proberen te krijgen.

Hilde, die eerst meer dan veertig kinder- en jeugdboeken heeft geschreven, zal na de publicatie van haar twee nieuwe worpen al negen thrillers op haar palmares hebben. En het valt niet te ontkennen: in relatief korte tijd heeft ze zich naar de absolute top gehesen van de Nederlandstalige psychologische misdaadroman. Toch beseft ze net als iedereen uit het literaire wereldje dat het met boeken lezen in Vlaanderen en Nederland – en ook in tal van andere landen – achteruitboert. Het blijft vechten voor elke morzel grond.

“En dus is dat Wablieft-boek zo belangrijk”, vindt ze. “Het moet volwassen beginnende lezers over de streep trekken om zelf eens een boek te lezen. Wat minder evident is dan je zou denken.”

30 jaar Wablieft-krant

Ruim 30 jaar geleden startte Wablieft als een gekopieerd blad met enkele artikels in eenvoudig Nederlands. Nu is Wablieftuitgegroeid tot een weekkrant in duidelijke taal met om en bij de 10.000 abonnees. Elke woensdag lezen meer dan 45.000 mensen de Wablieft-krant, die twaalf bladzijden telt, geschreven in heldere zinnen. Er is tegelijk het tweewekelijkse Wablieft Start, een nóg eenvoudiger blad met heel korte artikels en gemakkelijke woorden.

En omdat graag lezen ook beter doet lezen, worden er via de uitgeverij Vrijdag uit Gent geregeld Wablieft-boeken gepubliceerd, geschreven door bekende auteurs. Aangezien het al een hele tijd geleden was dat er nog eens een Wablieft-thriller verscheen, ging Wablieft aankloppen bij Hilde Vandermeeren. Het resultaat heet Moord in de Wijk met een Vlaamse Miss Marple in de hoofdrol, net als het beroemde personage uit de boeken van Agatha Christie.

Een moord in een wijk

“Ik ben met veel plezier op de vraag van Wablieft ingegaan om een thriller voor de doelgroep te schrijven”, aldus Hilde. “Mijn verleden als auteur van kinder- en jeugdboeken was daarbij een grote hulp. Ik weet hoe het moet om eenvoudige taal te gebruiken. Met korte zinnen en woorden van elke dag. Laaggeletterdheid komt vaker voor dan je denkt. De cijfers liegen er niet om. Een op de vijf Vlamingen heeft ernstige moeilijkheden om teksten te lezen en een op de vier haakt af als lezen te veel moeite kost. Zo’n 15 procent van de Vlamingen is laaggeletterd. Dat betekent dat die mensen problemen hebben met teksten lezen op papier en websites.”

“Tot de doelgroep behoren vrij veel anderstaligen die Nederlands leren, maar ook Vlaamse analfabeten en in mindere mate mensen met dyslexie en leerlingen die het op school zwaar hebben met taal. Hen aan het lezen zetten, is een uitdaging, maar als je erin slaagt, is de voldoening groot.”

“Moord in de Wijk gaat, zoals de titel duidelijk maakt, over een moord in een wijk ergens in het Vlaamse land. Een gepensioneerde, vrouwelijke leerkracht zoekt uit hoe de vork aan de steel zit. Ze ordent haar bevindingen nauwgezet en laat de puzzelstukjes in elkaar vallen. Het heeft me relatief weinig moeite gekost om de plot te verzinnen en duidelijke taal te gebruiken. Belangrijk voor de doelgroep is het positieve gevoel dat nadien bovendrijft. In de zin van: Wow, ik heb een boek gelezen!

Tweede boek van trilogie met Walter Damen is klaar


Het loopt lekker met de trilogie die Hilde Vandermeeren samen met de Antwerpse topadvocaat Walter Damen schrijft. Rusteloos, het eerste van de drie boeken, werd uitstekend onthaald en eind september verschijnt nummer twee: Bodemloos, uitgegeven bij Van Halewyck. “De samenwerking met Walter is top”, looft Hilde haar schrijfpartner. “Het eigenlijke schrijfwerk neem ik voor mijn rekening, maar zijn inbreng is bijzonder waardevol. We mailen en bellen geregeld en zitten ook af en toe samen. De drie boeken hebben dezelfde hoofdpersonages, al staan de verhalen op zich. Toch valt het aan te raden om ze in de juiste, chronologische volgorde te lezen. De trilogie voert Kirsten Hartogs op, een jonge strafpleitster van 28, die uit Ramskapelle nabij Nieuwpoort afkomstig is. Ze woont echter al tien jaar in de Portugese stad Lissabon, waar ze werkt voor een gerenommeerd advocatenkantoor.”

“In Bodemloos duikt er een schaduw uit haar familiale verleden op. En als ze dan ook nog besluit om een vermoedelijke seriemoordenaar te verdedigen, die verdacht wordt van gruwelijke feiten, is het alle hens aan dek om haar hectische bestaan op de rails te houden. Op de cover van het boek krijg je een afbeelding te zien van het Portugese vissersdorpje Carrasqueira, dat ik ter plaatse samen met mijn man Patrick Rosselle heb bezocht. We zijn ook Lissabon gaan verkennen om de sfeer van die stad op te snuiven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.