Hilde Van Acker duikt op in nieuw seizoen van ‘Ooit vrij’ op Vier

Hilde Van Acker duikt op in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Ooit Vrij. (Foto Vier)
Bert Vanden Berghe

Vanavond start op Vier het tweede seizoen van Ooit Vrij. Daarmee krijgen we opnieuw een blik achter de schermen van onder meer het penitentiair complex in Brugge. In de eerste aflevering zien we hoe Hilde Van Acker, van het befaamde Duivelskoppel, de gevangenis binnenkomt.

Het is een frappant beeld vanavond. Een bedeesde, bijna ingetogen, Hilde Van Acker die op de psychosociale dienst zit, een dag nadat ze werd binnengebracht in het penitentiair complex van Brugge. Op de cover van de kranten wordt ze omschreven als de vrouw van het Duivelskoppel, maar ze is al even schrikwekkend als uw en mijn buurvrouw.

Hilde Van Acker vermoordde samen met haar partner een Britse zakenman in De Haan. Het koppel werd gearresteerd, maar wegens gebrek aan bewijs weer vrijgelaten. De twee besloten een celstraf niet af te wachten en trokken naar Zuid-Afrika, waar ze ondergedoken leefden. In 2019 lanceerde Europol een mostwantedlijst met vrouwelijke criminelen, waar ook Hilde op verscheen. Niet veel later kon het koppel in Abidjan, de hoofdstad van Ivoorkust, worden opgepakt. Begin dit jaar, een maand voor de coronacrisis helemaal losbarstte, werd Hilde aan ons land uitgeleverd. Er volgt nog een proces voor het hof van assisen in Brugge.

“De Belgische regering wist waar we zaten. Ze lieten ons altijd ongemoeid, tot die lijst verscheen”, weet Hilde in de eerste aflevering van vanavond. Wat volgt is een ontluisterend portret van een vrouw die strijdt tegen kanker, haar dagen probeert te passeren terwijl ze wacht op haar proces en breekt als haar dochter – die in Parijs woont – ter sprake komt. Opvallend: de zaak zelf komt amper ter sprake, laat staan dat er een schuldbekentenis in zit.

In het eerste seizoen van Ooit Vrij kwamen zowel de mannen- als de vrouwengevangenis van Brugge aan bod. Tijdens het tweede seizoen zoomen de programmamakers nog verder in op de vrouwenvleugel, waar zo’n 130 vrouwen verblijven. Ooit Vrij kon verhalen sprokkelen uit elke strafcategorie: lang- en kortgestraften, beklaagden en geïnterneerden. Kenmerkend voor de Brugse vrouwengevangenis is de moeder-kindafdeling. Dat is een sectie waar zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen kunnen verblijven, van de geboorte tot het kind 3 jaar wordt. Dan moet het de gevangenis permanent verlaten. Dit seizoen kon Ooit Vrij het verhaal volgen van een vrouw van wie de zoon de gevangenis net had verlaten, nadat hij de eerste 3 jaar van zijn leven bij haar in de cel had doorgebracht.

Charline Libbrecht speelt een centrale rol in de eerste aflevering van Ooit Vrij. (Foto Vier)
Charline Libbrecht speelt een centrale rol in de eerste aflevering van Ooit Vrij. (Foto Vier)

De directrice van de Brugse vrouwenafdeling is Lieve Decaesstecker. Ooit Vrij volgt ook psychologe Charline Libbrecht (38) die voor de PSD in Brugge werkt, de psychosociale dienst. De PSD begeleidt gedetineerden tijdens hun detentie en bouwt met hen aan een reclasseringsplan. Hun kerntaak is advies geven over strafuitvoeringsmodaliteiten. Is de gedetineerde klaar om de gevangenis voor een paar uur of voor een aantal dagen te verlaten? Komt de gedetineerde in aanmerking voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling of een enkelband? En vooral: welke risico’s moeten daarbij overwogen worden?

Coronacrisis

In de eerste aflevering lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht, maar ook de coronacrisis zit in het nieuwe seizoen verweven. Ooit Vrij kon met de hulp van creatief gevangenispersoneelen kleine handcamera’stoch exclusief meekijken binnen de gevangenismuren tijdens de lockdown en de uitzonderlijke situaties dat die met zich mee bracht. Het gevangenisleven zag er plots helemaal anders uit.

“Het is belangrijk dat straffen worden uitgevoerd”, weet vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. “Maar het is even belangrijk dat gedetineerden die mogen vrijkomen een tweede kans krijgen. Dat pad naar vrijheid loopt zelden over rozen. Soms gaat het met vallen en opstaan. Het vergt volharding om de juiste keuzes te maken. Gelukkig staat men er niet alleen voor. Dit programma toont de inzet van de vele getalenteerde en gemotiveerde medewerkers in onze gevangenissen. Ze zijn gedreven door het ideaal dat men als beter mens de gevangenis moet kunnen verlaten. Hun werk is van grote maatschappelijke waarde. Het is goed dat ze in de schijnwerpers worden geplaatst.”

De eerste reeks van Ooit Vrij leverde gemiddeld 651.000 kijkers op. Het tweede seizoen start vanavond, om 20.35 uur op Vier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier