Heuls ontmoetingscentrum De Vonke wil logo niet kwijt

Redactie KW

Het Kortrijkse stadsbestuur blijkt bezig te zijn met de uniformisering van zijn communicatie en een van de gevolgen daarvan is dat de ontmoetingscentra hun vertrouwde logo zouden zien verdwijnen. Dat zien ze bij De Vonke in Heule alvast niet zitten. “Het is een symbool van enige onafhankelijkheid en karakter van het ontmoetingscentrum binnen de stad”, zegt Matias Vandenbossche, voorzitter van de OC-raad van De Vonke. “En het is ook een vorm van trots binnen de deelgemeente.”

Heule heeft lang moeten wachten op zijn ontmoetingscentrum. Het kwam er pas moeizaam in 1993, vijftien jaar na de fusie. De naam – een vondst van wijlen Raf Lesage naar een vers van Guido Gezelle – werd al een jaar eerder goedgekeurd.

Het stadsbestuur bereidt een nieuwe huisstijl/logo voor, ter vervanging van het huidige bekende stadslogo met twee kleurvlakken. Voor de ontmoetingscentra betekent dit dat het eigen logo op termijn moet verdwijnen.

Een jaar geleden werd de werking en organisatie van de ontmoetingscentra binnen het geheel van de stadsdiensten aangepast. Er werd de OC’s toen verzekerd dat ze verder hun ding zouden kunnen doen en dat er eigenlijk niet zoveel zou veranderen.

Vijf jaar geleden wilde de stad ook al het logo aanpassen zonder rekening te houden met de eigenheid en het karakter van het OC ”, zegt Matias Vandenbossche. “Nu worden we opnieuw geconfronteerd met een eenzijdige beslissing zonder participatie of zelfs kennisname! We veronderstellen dat de logo’s van bijvoorbeeld Texture en de stadschouwburg dan ook zullen verdwijnen?”

“Maak er geen eenheidsworst van”

CD&V-raadslid Mia Cattebeke kaartte het punt maandagavond aan op de Kortrijkse gemeenteraad. “Een ontmoetingscentrum zonder naam en zonder logo is als een lading zonder vlag”, zei ze. “Een naam en een logo zijn een symbool van eigenheid, van engagement, van fierheid, van slagkracht van tal van vrijwilligers. Waarom kan het logo niet naast dat van de stad geplaatst worden? Laat er ons toch geen eenheidsworst van maken. Diversiteit kleurt het leven en het beleven!”

Stephanie Demeyer (Team Burgemeester), schepen van onder meer Deelgemeenten en Ontmoetingscentra, antwoordde dat ze “volop vertrouwt op een adviesbureau en meegaat in een eenduidige communicatie en een uniformisering”. Ze zei dat de ontmoetingscentra wel hun naam zullen kunnen behouden. (NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.