Het houdt niet op: na ‘Eigen Kweek’ mag West-Vlaanderen zich straks ook aan ‘Bevergem’ verwachten

Redactie KW

De makers van de nieuwe komische reeks rond Freddy De Vadder, die ook weer volledig in het West-Vlaams zal worden gespeeld, bleven al maandenlang voorzichtig op de vlakte toen gepolst werd naar concreet nieuws, maar woensdagavond had Bram Bostyn van BroekToe goed nieuws te melden op Facebook.

“#Bevergem dus!”, postte hij cryptisch maar enthousiast op zijn Facebookprofiel. Bij dat korte bericht tagde hij ook veertien andere personen.

Dat zijn de Wevelgemse zanger Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal, Rekkemnaar Bart Vanneste die we beter kennen als Freddy De Vadder, Willem Welvaert, wat eigenlijk de Nieuwpoortse acteur Wim Willaert blijkt te zijn (die nota bene de rol van ‘Frank Welvaert’ speelt in ‘Eigen Kweek’), stand-upcomedian Han Coucke alias Han Solo uit Zulte, BroekToe-medewerkster Fauve Demeester uit Brugge, regisseur Dries Heyneman uit Blankenberge, de Brugse actrice Ilse de Koe (en zus van Elles de Koe, kledingontwerpster die wordt bezongen in ‘De Boeren van Vroeger’ van The Violent Husbands), comedian Piet De Praitere (alias Etienne met het open Verhemelte), de uit Brugge afkomstige Wouter Sap die productiehuis Lionheart Productions leidt (bekend van ‘Femme De La Rue’, ‘Nooit Meer Dezelfde’ en de documentairefilm over bokster Junior Bauwens), Isabelle Van Hecke (de echtgenote van Piet De Praitere), De Rekkemse BroekToe-medewerker Joost Laperre (in een ver verleden aan de zijde van Luc Dufourmont in de ‘alternatieve boysband’ Meedogenloos & Mooi – Dufourmont zal trouwens ook meespelen in ‘Bevergem’), de Brugse filmmaker Gilles Coulier, die her en der getipt wordt als de nieuwe golden boy van de Belgische cinema en die ‘Bevergem’ in goeie banen zal leiden aan de zijde van zijn collega Gilles De Schryver van productiehuis De Werelvrede, acteur Zouzou Ben Chikha (hij speelt “een Algérien die eigenlijk als West-Vlaamse ondernemer de rijkste inwoner van het dorp blijkt te zijn”) en Oostendenaar Sebastien Dewaele van Preuteleute, momenteel ook al te zien in ‘Eigen Kweek’.

“De buit is binnen”

Stefaan Degand, tegenwoordig alomtegenwoordig in tal van televisiereeksen, films en showprogramma’s en nog altijd het meeste bekend door zijn oneliners ‘aj moe kakn, moej kakn’ en ‘ge mjeent da nie!’ uit ‘De Ronde’, mengde zich prompt met ‘geld dus!’ en Piet De Praitere voegde daar nog ‘de buit is binnen’ aan toe. Begin dit jaar had Gilles Coulier al een aanvraag ingediend voor ontwikkelingssteun voor ‘Bevergem’ bij het Vlaams Audiovisuele Fonds. En eerder al had Canvas interesse getoond om de reeks op de buis te brengen.

Bevergem speelt zich af in een West-Vlaams dorp. Dat wordt opgeschrikt door de komst van een vreemde figuur in een rol van Freddy De Vadder, die de plaatselijke kringwinkel opkoopt. Zijn verschijning blijkt een bizar effect op dat dorp te hebben. Nog niet vermeld, maar ook voorzien in de cast: de van Kortrijkse roots voorzien actrice Karlijn Sileghem en de op en top Torhoutse Maaike Cafmeyer, die – jawel – momenteel ook in ‘Eigen Kweek’ te zien is. Kortom: een nog West-Vlaamser onderonsje dan voor ‘Eigen Kweek’ al het geval was…

(FJA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.