Het Entrepot lanceert atelierwerking De Tank in voormalig Provinciaal Gouvernement

© Benny Proot
Redactie KW

Vanaf donderdag 1 juni kunnen (jonge) kunstenaars een atelier huren in het voormalig Provinciaal Gouvernement op Burg 4 in Brugge.

Het Entrepot start in dit pand immers de atelierwerking De Tank op voor jonge, maar ook oudere kunstenaars. De plaatselijke creatieve vrijhaven doopt haar atelierwerking De Tank, een verwijzing naar de TANK#series die jarenlang carte blanche kregen om in hun gebouw aan de Binnenweg 4 hun ding te doen. “Uit Blauwdruk, het grootschalig onderzoek dat we eind vorig jaar lieten uitvoeren, is gebleken dat heel wat plaatselijke kunstenaars na het wegvallen van Die Keure en het voormalig kadastergebouw op zoek zijn naar atelierruimte“, motiveert Franky Demon (CD&V), schepen van Jeugd en voorzitter van de Raad van Bestuur van Het Entrepot. “Betaalbaarheid, grootte, bereikbaarheid en contact met andere kunstenaars bleken belangrijke criteria in de zoektocht naar geschikte atelierruimte.”

Die werd nu gevonden in het hart van de binnenstad van Die Scoine. Het Entrepot start voorlopig met het afhuren van de benedenverdieping, maar indien de interesse groot zou zijn, kan dit uitgebreid worden naar de drie bovenverdiepingen. Het pand telt niet minder dan 48 ruimtes die één of meer kunstenaars kunnen afhuren. “Jongeren tot dertig jaar betalen vier euro per vierkante meter, wie eenmaal die leeftijdsgrens bereikt heeft, betaalt een euro meer”, legt Demon uit.

Naast atelierruimtes voorziet De Tank ook in een plek om te exposeren, een permanente plaats met focus op beeldend werk van jonge kunstenaars. “Naast de programmatie bieden we ook de mogelijkheid om ruimte te huren voor het opzetten van tentoonstellingen. Een ideale manier voor jonge kunstenaars om hun werk te presenteren aan een breder publiek”, zegt Wannes Fremaut, inhoudelijk coördinator van Het Entrepot.

Met de nieuwe eigenaar van het Provinciaal Gouvernement, dat door de Vlaamse overheid begin dit jaar voor 6,4 miljoen euro verkocht werd aan een Brusselse vennootschap, maakte Het Entrepot de afspraak dat ze de ateliers voor een periode van minstens twee jaar kan afhuren. Een tijdelijke locatie dus, als aanzet voor een permanente oplossing op een andere plek.

Wie kennis wil komen maken met de beschikbare ruimtes in De Tank is op zondag 28 mei welkom tijdens de opendeurdag die van 14 tot 18 uur loopt. Voor verdere informatie en afspraken kun je contact opnemen met Laurens Mariën, verantwoordelijke Atelierwerking en Educatie van Het Entrepot en dit via het mailadres laurens@hetentrepot.be.

(svv – Foto FP