Hervé Deleu brengt met nieuwe roman ode aan zijn geboortestad Wervik

Auteur Hervé Deleu is met ‘Avalanche’ aan zijn tweede roman toe en deze is een ode geworden aan zijn geboortestad Wervik. De schrijver stelde zijn boek voor in het nationaal tabaksmuseum van Wervik, op zaterdag 15 december om 14 uur doet hij dat nog eens over in de bibliotheek van Menen.

Hervé Deleu is met zijn nieuwe roman ‘Avalanche’ aan zijn tweede boek toe. (Foto WO)

Avalanche speelt zich af in een bezet Wervik tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die oorlog is niet alleen de oorzaak van veel leed, maar ook van liefde in zijn puurste vorm tussen een verpleegster en een Franse luitenant. Meteen is het boek ook een hommage aan de geboortestad van de auteur. Wervik vormt het decor voor een beklijvend verhaal.

Avalanche is een fictief verhaal dat zich in een historisch kader afspeelt“, vertelt Hervé. “De lezer zal tal van locaties herkennen zoals de Grooten Moriaen en de molen, het oud Pardoen, de St.-Medarduskerk, het kerkhof, le Chateau Blanc in Wervicq-Sud…”

Op de cover van het boek staat een vrouw met witte rozen afgebeeld, een kunstwerk van Menenaar Theo De Smet. “Avalanche heeft een dubbele betekenis”, legt Hervé uit.

Witte rozen

Enerzijds verwijst het woord naar een ras van witte rozen. Het zijn de rozen die de Franse luitenant beloofde aan zijn geliefde. Daarnaast betekent het woord ook ‘sneeuwlawine’ als symbool voor de snelheid waarmee het Duitse leger destijds door Europa trok.”

Hervé Deleu brengt met nieuwe roman ode aan zijn geboortestad Wervik
© MV

De liefde bracht oud-Wervikaan Hervé Deleu (71) naar buurstad Menen. Als schrijver is de voormalige onderwijzer en schooldirecteur een laatbloeier. Pas vanaf 2012 kwam hij met zijn dichtbundels naar buiten en werd hij meermaals gelauwerd in Vlaanderen en Nederland. Vorig jaar maakte hij zijn debuut als romanschrijver met De Vissende Hond. Avalanche telt 197 pagina’s en kost 15 euro (of 20 euro, verzendkosten inbegrepen). Het boek is te verkrijgen bij Hervé Deleu, Parkietenlaan 1 in Menen of kan besteld worden via hervé.deleu@telenet.be. (Carlos Berghman)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.