Herr Seele verbouwt loods tot museum: “Piano’s en Cowboy Henk, een ideale combinatie”

Herr Seele hoop het museum tegen de zomer van 2022 te openen.© Peter Maenhoudt
Herr Seele hoop het museum tegen de zomer van 2022 te openen.© Peter Maenhoudt
Redactie KW

Herr Seele is begonnen met de verbouwingen om van een industriële loods uit de jaren 1920 zijn lang verwachte pianomuseum te maken. Mét ook plaats voor stripheld Cowboy Henk. De plannen zijn niet nieuw, maar eindelijk komt er schot in de zaak. “We mikken op de zomer van 2022 om de eerste bezoekers te ontvangen.”

Vanaf de straat kan je het onmogelijk zien, maar achter de gevel van de burgerwoning uit 1906 in de Velodroomstraat 64 schuilt een indrukwekkende L-vormige loods uit 1926 met een riante zongerichte koer. Beneden bevinden er zich 14 garages, boven een gigantische werkplaats van om en bij de 550 vierkante meter. Het is op deze bovenverdieping dat Herr Seele (een deel van) zijn pianocollectie tentoon wil stellen.

De jaren twintig

“Het hele complex kocht ik een jaar of acht geleden”, vertelt Herr Seele. “In het huis zelf wonen mijn zakenpartner Ines Schweiger en haar man Hendrik Tratsaert, maar ik ben eigenaar van de achterliggende werkplaats. De site kent een rijke geschiedenis. Vroeger was hier schrijnwerker Georges Deman gevestigd. Ik heb bij een antiquair uit de buurt nog het originele naambordje gevonden. En, zo wist een wijkbewoner te vertellen, de nazi’s hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog op deze binnenplaats oefeningen gedaan en gemarcheerd. Fascinerend, toch?”

“En kijk eens naar die lichtinval, die authentieke muren, het pleisterwerk, het houten plafond”, leidt Herr Seele ons rond. “Een ronduit fantastische plek. Het is de bedoeling dat we hier die sfeer van de jaren twintig doen herleven. We laten de site in zijn jus zitten om de Bauhausperiode te benadrukken. Het gehamerd glas laten we zitten, ook de muren blijven zoals het is. Liefhebbers moeten eens een kijkje nemen bij het project Milchhof Arnstadt in Duitsland, waar ze een gelijkaardige restauratie hebben gedaan. Zonder één enkele euro subsidie, willen we hetzelfde resultaat bekomen. Zo kunnen we sneller en efficiënter werken. Deze industriële werkruimte is ook een uitstekend decor om de ambacht achter het maken van een piano te tonen. Het verhaal van de burgerij, James Ensor – die vaak zijn piano afbeeldde – en de belle époque valt ook goed te rijmen met Oostende.”

40 jaar

“Ik heb de mooiste pianocollectie wereldwijd”, knipoogt de kunstenaar. “Van de 250 topstukken die ik bezit, is een 180-tal van Belgische makelij. Je moet weten dat België de geboorteplaats is van de rechtopstaande piano. Leuk verhaal: enkele weken geleden kocht ik in de kringwinkel van Zedelgem een schitterende Antwerpse Berrens-piano uit 1860… voor amper 1 euro! Een ongelooflijk stuk met zelfs de kandelaars er nog aan.” Ook tien jaar geleden had Herr Seele al veel chance, toen hij in de kringloopwinkel van Bredene een unieke piano kocht voor 50 euro.

Ik heb de mooiste pianocollectie wereldwijd. Van de 250 topstukken die ik bezit, is een 180-tal van Belgische makelij.

Naast piano’s moet ook stripheld Cowboy Henk een plaats krijgen in de Velodroomstraat. “Ik vind dat piano’s en strips goed bij elkaar passen. In september 2021 bestaat Cowboy Henk 40 jaar. Dat een stripheld het zo lang uitzingt, is uniek. Of ik moet al eens kijken naar Kuifje. Nu, we zouden Henks verjaardag een jaar lang kunnen vieren. Tegen de zomer van 2022 willen we het museum openen en dan valt alles netjes samen. Overigens, terwijl het pianomuseum boven komt, wil ik op de benedenverdieping een stripfestival inrichten met ruimte voor jonge tekenaars. België is de bakermat van de strip en telt verschillende uitstekende hogere opleidingen. Alleen merk ik dat jonge grafische kunstenaars en tekenaars weinig aan de bak komen. Ik wil hen hier een plek geven.”

Herr Seele kondigde in 2018 al zijn museum aan in Villa Volta in de Euphrosina Beernaertstraat 150. “Maar dat herenhuis bleek moeilijk toegankelijk voor bijvoorbeeld minder mobiele personen. Je zit daar met verschillende (tussen)verdiepingen. Hier in de Velodroomstraat kunnen we vrij eenvoudig een lift steken om de bovenverdieping te bereiken.” (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.