https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Herdenking bij graf van drie gesneuvelden na veldslag Haktang-Ni in Korea

Herdenking op de begraaplaats aan de Stuiverstraat. © Fons Roets
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

Zeventig jaar geleden stond de wereld op de rand van een derde wereldoorlog met het uitbreken van de Korea-oorlog. Belgische militairen met Oostendse roots namen deel aan de gevechten. Om de gesneuvelde Oostendse militairen te eren, organiseerde de stad een eigen Korea-herdenking op de stedelijke begraafplaatsen.

Exact op 13 oktober, de zeventigste verjaardag van de tweede grote veldslag in Haktang-Ni, waar vele Belgen gesneuveld zijn, vonden op verschillende plaatsen herdenkingen plaats. Op alle graven van Korea-gesneuvelden werd een PRO-Patria gedenkplaatje aangebracht, zodat elk graf beschermd wordt met een eeuwige concessie.

In aanwezigheid van vele militairen en ex-militairen werden, op de begraafplaats in de Stuiverstraat, bloemen neergelegd bij de graven van Luitenant Beauprez die stierf op 18 maart 1951 op 31-jarige leeftijd en bij soldaat Roger Klausing die stierf op 13 oktober 1951 op 21-jarige leeftijd. Dat deden burgemeester Bart Tommelein, schepen Hina Bhatti, kapitein-ter-Zee Philippe De Cock, luitenant-ter-Zee Gert Dubois, Danny Lams en Jan Bostyn (voorzitter en secretaris van de Nationale Paracommandoclub) en Louis Constant (voorzitter KV der Veteranen Leopold III). Als afsluiter weerklonk de Last Post.

Een half uur later greep dezelfde plechtigheid plaats op het kerkhof van Stene-Dorp, bij het graf van korporaal Oscar Demol die stierf 8 april 1953 op 21-jarige leeftijd. Zijn broer Michel Demol (87), eveneens Korea-strijder van 1953 tot 1955, was aanwezig bij de hulde.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.