Hendrik Lasure lanceert al zijn tweede cd dit jaar: “Blij om weer te mogen optreden”

Hendrik Lasure, Jens Bouttery en Sam Comerford. © Foto Sophie Saporosil
Stefaan Van Volcem

De cultuursector bloedt als nooit tevoren, maar voor Hendrik Lasure is er licht aan het eind van de tunnel. De naar Brussel geëmigreerde jazzpianist heeft voor de tweede maal dit jaar een tweede cd uit. Na een worp met Schntzl is hij op vrijdag 11 september aan een nieuwe release met Thunderblender toe.

Hendrik Lasure (23) kreeg zijn basisopleiding in Knokke-Heist. Zijn moeder was er lerares notenleer aan de muziekschool. Door zijn Knokse pianoleraar Werner Meert begon hij liefde voor jazz op te vatten. Door als tiener jazzconcerten in De Werf – vandaag KAAP – bij te wonen, het Brugse kunstencentrum gelegen op een zucht van de plaats waar hij woonde, werd die passie nog aangescherpt. Het zette Hendrik Lasure ertoe aan Piano te volgen aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel.

Samen met Casper Van de Velde, een drummer uit Denderleeuw, vormt hij al enkele jaren Schntzl. Van dit duo verscheen op het Brugse label W.E.R.F. Records eerder dit jaar de tweede cd Catwalk. Daarnaast engageert Lasure zich al jaren in Thunderblender, het jazztrio rond de Ierse bandleider Sam Comerford (tenor- en bassaxofoon, een instrument dat het geluid van – jawel een stoomboot benadert) en Jens Bouttery (drums en bassynthesizer, trouwens ook een West-Vlaming, want afkomstig van Oostduinkerke). Enkele jaren nadat ze de wereld lieten kennismaken met hun muziek middels de ep Last Minute Panic is er nu een eerste volwaardige cd annex elpee getiteld Stillorgan, ook al een uitgave van W.E.R.F. Records. “Op deze cd, die we opgenomen hebben in februari 2019, staan nummers die teruggrijpen naar onze ep, omdat er muzikale melodieën in steken die we herwerkt hebben tot totaal nieuwe stukken muziek”, zegt de uitgeweken Bruggeling Lasure.

“We werken steeds volgens hetzelfde principe: Sam schrijft de composities die we als band improviserend invullen. Naast piano spelen, doe ik ook aan livesampling, een programma waarmee ik effecten aan het groepsgeluid kan toedienen. Ons totaalgeluid wordt omschreven als avant jazz. Voor mij staat dit synoniem voor gevoelig en ruig.”

Na zijn studies in Brussel bleef Lasure er ook plakken. “Voor jazzmuzikanten is dit echt wel de plek waar de lamp muzikaal brandt. Pre-Covid-19 repeteerden er wel 70 bands in het muziekcentrum Volta”, schetst Lasure.

Verrijkend

“De lockdown light was tegelijk een moeilijke én verrijkende periode. Moeilijk, omdat er geen optredens waren en er dus geen geld binnenkwam. Verrijkend, omdat ik op persoonlijk vlak heel erg heb genoten van de kalmte in die ultieme afzondering. Dit was nuttig: voor het eerst rust in mijn hoofd, na al die jaren muzikaal aan de weg te timmeren. Inmiddels ben ik blij dat er weer optredens aankomen, ook al is het dan niet voor een volwaardige zaalcapaciteit. Zo staat een rist releaseconcerten gepland voor Stillorgan, waaronder ook een gig in Frankrijk. Aanvankelijk wilden we met de plaat ook internationaal toeren, maar hiervoor blijft het wachten tot wellicht volgend jaar.”

Voor Lasure belooft het nog een druk najaar te worden, want ook om de tweede cd Catwalk te promoten, staan nog een reeks concerten gepland. “Eerder dit jaar hebben we gerepeteerd om live te kunnen gaan spelen. Na een try-outoptreden kwam ons land in lockdown light. We waren er dus aan voor onze moeite”, legt Hendrik Lasure uit, die ook regelmatig voor gelegenheidsprojecten gevraagd wordt. “Ik heb bijvoorbeeld getoerd met het An Pierlé Quartet. Haar nieuwe plaat wordt momenteel gemixt. Bedoeling is om in januari hiermee opnieuw de baan op te gaan.”

Thunderblender stelt op zondag 18 oktober ‘Stillorgan’ live voor in kunstencentrum KAAP in Oostende.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.