Heemkring Santforde zoekt oude klasfoto’s

Willy Depuydt verzamelt de vele oude klasfoto's en archiveert ze.© JRO
Willy Depuydt verzamelt de vele oude klasfoto's en archiveert ze.© JRO
Redactie KW

Heemkring Santforde wil zijn twintigste verjaardag niet onopgemerkt voorbij laten gaan en plant een nieuwe publicatie over de geschiedenis van het onderwijs in Zandvoorde. Het is daarom op zoek naar klasfoto’s van vroeger en de daarbij horende namen.

In februari 2002 werd Heemkring Santforde gestart onder impuls van Wijkcentrum ‘t Kasteel. Vier van de huidige leden waren er toen al bij. Heemkring Santforde is volledig onafhankelijk, heeft geen bestuur en ontvangt geen subsidies. Inkomsten vloeien voort uit bepaalde activiteiten.

“Dankzij de bereidwilligheid van het stadsbestuur krijgen we een lokaal net naast het oude gemeentehuis van Zandvoorde”, vertelt Willy Depuydt (76). “Dat lokaal dient om ons Zandvoords archief en een minimuseum van oude voorwerpen in onder te brengen. Ons archief bestaat vooral uit persoonlijke archieven van Zandvoordenaars Willy Meseure, André Verburgh en Rachel en Martha Volcke. We verzamelen enkel materiaal die met Zandvoorde te maken heeft.”

Na ‘100 jaar Kasteel’ in 2004, ‘Mien Zandvoorde’ in 2005, ‘Zandvoorde, mijn boerendorp van weleer’ in 2007, ‘KSA Zwaneburcht Zandvoorde’ in 2009, ‘Zandvoorde tijdens de Eerste Wereldoorlog’ in 2014 en ‘De cafés van Zandvoorde’ in 2019, komt er volgend jaar een nieuwe publicatie aan.

Zoektocht naar klasfoto’s

Daarom gaan de leden van Heemkring Santforde op zoek naar foto’s van vroeger. Willy coördineert de zoektocht naar klasfoto’s. “Zandvoorde telt twee scholen en dat was vroeger niet anders”, gaat Willy verder. “Het onderwijs was vroeger in handen van de katholieken. De toenmalige koster had een school opgericht in zijn eigen huis. Later werd beslist om een gemeenteschool op te starten. Dat is nu De Puzzel geworden. Daarnaast was er ook de Vrije Basisschool Zandvoorde, dat is dan uiteindelijk Zano geworden.”

In februari 2022 wordt Heemkring Santforde 20 jaar en dat wil de heemkring vieren door via een fotoboek een duik te nemen in de geschiedenis van het Zandvoordse onderwijs. “Het gaat soms om zeer oude foto’s waarvan we de namen van de mensen op de foto nog kunnen achterhalen. We hebben er momenteel een honderdtal in ons bezit, maar dat is lang niet voldoende. De bedoeling is dat iedereen aan bod komt en dat we bijvoorbeeld geen foto’s zullen plaatsen van dezelfde klas gedurende de hele schoolloopbaan”, aldus Willy.

Heemkring Santforde roept alle Zandvoordenaars op om in hun eigen archieven te duiken, op zoek naar foto’s van ouders, grootouders, of gewoon van jezelf.

“De foto’s zullen gedigitaliseerd worden en daarna uiteraard terugbezorgd. Het boek zal vooral leuk worden voor familieleden die hun vader, moeder, grootvader of grootmoeder zullen herkennen op de schoolbanken. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik mijn eigen vader niet herkende en ook mezelf herkende ik amper op foto (lacht) . Hoe dan ook: het wordt een publicatie om naar uit te kijken. Niet alleen voor anderen, maar ook voor onszelf. Het resultaat van jaren opzoekwerk zal mogen gezien worden”, besluit Willy.

(JRO)

Wie nog oude foto’s heeft, kan een mail sturen naar w.depuydt@hotmail.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.