Hannelore Bedert bereikt top drie en bijt van zich af

De aangrijpende, door Arne Leurentop van een vlucht prachtige strijkers voorziene single ‘Kom naar huis’ komt de top drie van Vox binnen.

Hannelore Bedert verwerkt haar verdriet over de dood van haar man door te schrijven. © GF

Wat De Afrekening is voor Studio Brussel is Vox voor Radio 1, een door luisteraars samengestelde top 30 die wekelijks uitgezonden wordt. Nadat Hannelore Bedert eind september de single Kom naar huis uitbracht, maakte dit nummer, waarin ze naar haar begin vorig jaar plots overleden echtgenoot Stijn Sterckx verlangt, een opmars in Vox.

Voorlopig resultaat: een derde plaats, na lijstaanvoerder Letter to you van Bruce Springsteen and The E. Street Band en Strand Timez (met z) (Episode Six) van Gorillaz featuring Robert Smith, bekend als frontman van The Cure, op twee.

Kritiek

Dit zorgde begin afgelopen weekend voor tevredenheid bij de 36-jarige uit Deerlijk afkomstige zangeres en schrijfster. Zondagavond sloeg haar stemming echter toen iemand haar verweet haar verdriet te commercialiseren. Ze kroop achter haar computer en tikte dit opvallende, aangrijpende Facebookbericht dat meteen viraal ging op de sociale netwerksite.

Op deze 1 november-avond las ik het bericht van iemand die liet weten dat ik mijn verdriet aan het commercialiseren ben. Ik was met verstomming geslagen… Ik slaag er al enkele jaren in eender wat voor gezeur en gezaag te negeren, maar dit trof me midscheeps. Is het omdat ik een interview (op Radio 2, red.) gaf over rouwen, over hoe ik met het verlies omga? Commercialiseer ik dan mijn verdriet? Omdat ik columns schrijf over datzelfde verdriet? Omdat ik een lied uitbracht? Alweer: over dat verdriet, dat altijd maar fucking, sluimerende verdriet…

Doe ik dat omdat ik veel geld wil verdienen? Bulderlach!

Nee dus. Want dan had ik écht beter een ander beroep gekozen.

Dit is mijn manier van verwerken. Ik schrijf. Omdat ik dat altijd al heb gedaan.

Ik schrijf omdat ik Stijn op de 1 of andere manier in leven wil houden. Voor mezelf, voor de kinderen, voor de vele mensen die hem zo graag hebben gezien. Of ik dat nu doe als auteur, als songwriter of als eender wie, maakt echt geen hol uit. Iedereen verwerkt verdriet op z’n eigen manier en als mijn openheid andere mensen helpt, dan ben ik graag open. Dat maakt mijn verdriet niet belangrijker dan dat van een ander.

Ik reageer niet snel op gezeik, maar dit kwam binnen. Al heb ik, na de verstomming, ook even heel luid gelachen.

En neen, ik hengel nu niet naar reacties waarin ik een bemoedigende schouderklop krijg. Niet.

Wees godverdikke toch gewoon eens allemaal lief voor elkaar. (en voor al wie nog denkt dat hier een commerciële zet aan vasthangt, feel free om niet meer te luisteren, niet meer te lezen, niks meer te horen, liefde voor allen!)

Maak er een warme avond van. Samen of apart. En probeer de komende maanden gezond door te komen.

#merciStijn

Beluister hieronder de single ‘Kom naar huis van Hannelore Bedert.

https://www.youtube.com/watch?v=UeuQXt9wrQI

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.