Hangbuikvarken Madou van De Schaduw is niet meer

Twaalf jaar lang was hangbuikvarken Madou de bondgenoot en het uithangbord van Cultuurkapel De Schaduw in Ardooie. Het beest is gisteren vredig ingeslapen. “Ze stierf ooit bijna toen ze twaalf broden in één keer binnenspeelde”, aldus Jonah Muylle.

Jonah bij hangbuikvarken Madou, dat symbool stond voor rock ‘n roll in Cultuurkapel De Schaduw. (Foto a-ARD)

Wie denkt aan Cultuurkapel De Schaduw, denkt automatisch ook aan Madou, het hangbuikvarken dat naast de artiestenloge verbleef en op geregelde tijdstippen ook in het publiek te zien was. Zowat elke artiest die er optrad, verwonderde zich over het logge beest en ging er graag mee op de foto. Met haar charme veroverde ze vele harten, ook die van het gezin van Jonah. “Zo’n beest leeft normaal gezien tien jaar, maar ze is er twaalf geworden”, aldus Jonah. “We hebben er nogal wat avonturen mee beleefd. Zo speelde ze ooit per ongeluk in één keer twaalf broden naar binnen. Ook een zadel van een brommer en het wiel van een kruiwagen staat op haar palmares.”

Jonah ging ze gisteren eten geven, maar vond haar vredig slapend in haar hok. Alles wijst erop dat ze zachtjes is ingeslapen. Madou, zoals het varken heette, maakte ook letterlijk deel uit van het decor. Haar afbeelding werd verwerkt in de huisstijl van De Schaduw. Jonah sluit niet uit dat er ooit een nieuw varken komt. “Als dat zo zou zijn, dan wil ik er wel twee, zodat hij of zij niet eenzaam is.”

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.