Gwendoline Remmerie schreef haar eerste roman op Tenerife

Met ‘Bruid van de stilte’ is Gwendoline Remmerie (45) aan haar eerste roman toe. Haar schrijfdebuut is het niet, want ze schreef eerder al een zestal filosofische boeken. Zowel minister van staat, Marc Eyskens als acteur Wim Opbrouck waren na het lezen van het boek vol lof.

“Ik was niet van plan een roman te schrijven, maar op aanraden van mijn partner Ghislain heb ik het toch gedaan”, aldus Gwendoline Remmerie. (foto GVZ)

Door Geert Vanhessche

Gwendoline Remmerie stelde onlangs haar zevende boek ‘Bruid van de stilte’ voor. “Waren mijn andere boeken eerder filosofisch of spiritueel getint, dan is dit een echte roman geworden. Ik was niet van plan een dergelijk boek te schrijven, maar op aanraden van mijn partner Ghislain heb ik het toch gedaan. En met plezier.”

Het verhaal speelt zich af in Tenerife, niet toevallig de plaats waar Gwendoline de teksten neerpende. “Ik heb het verhaal tijdens een vakantieperiode in Tenerife in grote trekken aan het papier toevertrouwd. Letterlijk, want ik schrijf eerst alles eigenhandig op en gebruik dus geen computer.”

Ook het lievelingsinstrument van Gwendoline, de cello, heeft een belangrijke rol in het verhaal. “Het verhaal speelt zich een honderdtal jaar terug af in Tenerife en de Spaanse Sahara. Een zigeunermeisje dat goed cello kan spelen, ontdekt de waarde van de stilte mede door de diepe klanken van het instrument. Samen met haar familie trekt ze rond om concerten te geven. Zo komt ze terecht bij een zakenman en kan ze iets met die stilte doen.”

Is het boek niet filosofisch of spiritueel, dan heeft het toch een boodschap in zich. “Het is eerder een meeslepende roman die vrij toegankelijk is. Het heeft misschien wel een boodschap, maar dan eerder dat stilte een besef is. Ook mensen die niet met dergelijke zaken bezig zijn, zullen het boek graag lezen.”

Het boek werd al gelezen door een aantal mensen die het goed vonden. Onder hen waren minister van staat Marc Eyskens en acteur-muzikant Wim Opbrouck. Marc Eyskens stelt dat Gwendoline een ‘belangrijk oeuvre aan het verwezenlijken is, dat vrij uniek is in het landschap van de Nederlandse letteren, zowel qua inhoud als wat de stijl betreft.’ Ook Wim Opbrouck was duidelijk onder de indruk: “Nooit eerder was het begrip stilte zo voelbaar als in deze tedere roman die zich afspeelt in een tijd die we bijna voltooid verleden zouden kunnen noemen. In dit boek vind je de stilte in elk zorgzaam gekozen woord. Een verademing.”

Gwendoline schreef haar boek vorig jaar in februari in Tenerife. Het toeval wil nu dat ze pas terug vertrokken is naar ginder. Ze beloofde ons om opnieuw een schrijfboek mee te nemen: “Het boek vraagt om een vervolg en om eerlijk te zijn, in mijn hoofd zit er al een verhaal klaar.”

‘Bruid van de stilte’ werd onlangs officieel voorgesteld, maar Gwendoline bezoekt nog enkele plaatsen in de regio. Op woensdag 20 februari om 19.30 uur is dit in de bibliotheek in Zwevegem, op donderdag 28 februari staat er een stemmige lezing gepland in de Avelgemse bib om 19.30 uur. De toegang is telkens gratis.

Info: ‘Bruid van de stilte’ is te koop in de boekhandel of via www.boekenvangwendoline.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.