Grote West-Vlaamse musea dinsdag nog niet open

Flanders Fields. © belga
Redactie KW

In Flanders Fields in Ieper en de Brugse musea zullen dinsdag nog geen publiek toelaten. In Brugge willen ze gefaseerd openen en beginnen ze met de drie grootste, in Ieper openen ze de deuren op 15 december.

Behalve niet-essentiële winkels kregen ook musea vrijdag groen licht van het Overlegcomité om vanaf 1 december de deuren weer te openen. Toch zullen niet alle West-Vlaamse musea meteen opengaan.

Bij In Flanders Fields openen ze op dinsdag 15 december. “Ik was wat geschrokken toen ik hoorde dat musea al vanaf dinsdag weer publiek mogen ontvangen”, zegt directeur Peter Slosse. “De sector had eerder gevraagd om na de lockdown vanaf half december opnieuw te mogen openen. Daarom hebben wij besloten om het bij 15 december te houden.”

Het museum voorziet in de nodige veiligheidsmaatregelen zoals het ook al tijdens de eerste lockdown deed. “Mensen moeten reserveren en we mogen maximaal 25 personen per kwartier ontvangen”, legt Strosse uit.

Ook in de stedelijke musea van Brugge zal dinsdag nog niet veel te beleven zijn. “We zitten begin deze week samen om te bekijken wat er mogelijk is”, vertelt schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “We zijn zeer blij met de beslissing, want zo valt er weer iets te beleven in de stad. Ook de lokale handelaars zullen daar voordeel uit halen. Maar we zullen niet alle dertien musea die de stad rijk is, meteen openen. We mikken in de eerste plaats op de plekken waarvan we weten dat er publiek op afkomt. Het gaat om het belfort, de meest bezochte plek in Brugge, het Groeningemuseum en het Sint-Janshospitaal waar de expo ‘Memling Now: Hans Memling in de actuele kunst’ normaal vanaf 1 oktober zou openen. Boven wordt een groot deel van onze medewerkers ingezet in woonzorgcentra. Als we hen zomaar terugtrekken om alle musea te kunnen openen, komen die instellingen in de problemen. Maar we zullen dit tijdig evalueren”, aldus nog Blontrock.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Kortrijkse musea zullen heropenen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.