Gino Debeyne verwerkt eigen ervaringen en fictie tot eerste roman Pantser

Gino Debeyne: "Die ambetante fluittoon maakt het dagelijkse leven soms ondraaglijk." © foto Frank
Redactie KW

Gino Debeyne (55) wordt al vele jaren geplaagd door oorsuizingen of tinnitus in vaktaal genoemd. “Een fluittoon die een deel van mijn leven beheerste en een hartoperatie waren aanleiding om mijn eerste boek te schrijven. Een roman met eigen ervaringen en deels fictie.”

“Ik dacht er eigenlijk al lang over na om ooit eens een boek te schrijven”, zegt Gino. “En op mijn 55ste is het er uiteindelijk van gekomen. De aanleiding? Mijn oorsuizingen of tinnitus waaraan ik al vele jaren lijd en waarbij zich een fluittoon vastzette in mijn oor. Ook een operatie aan mijn ‘pantserhart’, de hartspier die door een harde kalkschil omgeven wordt, vormde mee de aanleiding.”

“En het feit dat mijn ouders vroeg gestorven zijn (vader in 1996, moeder in 2003, red.) hebben de verwerking van tinnitus bemoeilijkt. Na hun dood gingen die klachten nooit meer echt over. Misschien omdat ik geloofde dat die oorsuizingen er kwamen omdat ik de dood van mijn ouders geen plaats kon geven. De fysieke klachten en verdriet, die er eigenlijk niet mochten zijn, waren in mijn geval wel een échte sluipmoordenaar.”

Op een dag zette Gino zich aan zijn computer en schreef over wat tinnitus met hem gedaan had en nog steeds doet. “In een mum van tijd had ik tien pagina’s vol geschreven… ‘Tijd om eraan voort te doen’, zei ik bij mezelf. Twee jaar schreef ik aan het boek. Een roman die deels mijn eigen ervaringen weergeeft, maar waarin ook fictie verwerkt is.”

“Een klassieke tragedie, maar ook wel met een vleugje humor. Hoe tast tinnitus je systeem aan? Hoe ver kan het je drijven? En hoe bescherm je je tegen een vijand die zich ineens in je nestelt en nooit meer verdwijnt? Die ‘ambetante’ fluittoon maakt het dagelijkse leven soms ondraaglijk. Gelukkig heb ik het na mijn hartoperatie anders aangepakt. Ik leerde tinnitus zien als een vriend en niet als een vijand, ik leerde ernaar luisteren en van op afstand bekijken…”

Volkse figuur Vik

Het hoofdpersonage in de roman ‘Pantser’ is Vik. “Noem het een volkse figuur, die net als ik in zijn oren een fluittoon waarneemt die zich vastzet. Vik krijgt het steeds lastiger tot het hem te veel wordt. Een eigenzinnig portret van een man die naar de essentie gaat van wat pijn en kwetsbaarheid met hem doet. Een klassiek verhaal, verpakt in een roman, van iemand die een weg heeft afgelegd en tot inzichten komt.”

Witsand Uitgevers uit Antwerpen geeft ‘Pantser’ uit. Het telt 144 pagina’s, kost 22,50 euro en ligt vanaf 15 juni in de boekenwinkels. De Standaard Boekhandel in de Marktstraat in Izegem voorziet een extra stand om ‘Pantser’ te promoten. Gino Debeyne is leraar Woord in het deeltijds kunstonderwijs. Hij is ook gastregisseur bij diverse toneelverenigingen. (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier