Gildhof laat met foto-expo achter mondmaskers kijken

Jira Harnisfeger was onder meer te gast bij het gezin van Nathalie Van Compernolle en zoon Gust in Aarsele.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Jira Harnisfeger was onder meer te gast bij het gezin van Nathalie Van Compernolle en zoon Gust in Aarsele.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

Cultuurcentrum Gildhof werkt aan een opvallende fotocollage die vanaf mei de Europahal, het Tieltse vaccinatiecentrum, zal sieren. Fotografe Jira Harnisfeger kreeg de opdracht om inwoners van de deelgemeenten in beeld te brengen, maar alleen met hun mond en neus, de lichaamsdelen die al een jaar verborgen zijn achter een mondmasker.

Het unieke fotoproject is een idee van Jira, studente eventmanagement die stage loopt in het Gildhof. “We hebben haar idee nog wat verfijnd en gaven Jira de opdracht om te focussen op inwoners van onze deelgemeenten Aarsele, Schuiferskapelle en Kanegem. Omdat zij allicht wat minder vlot de weg vinden naar recente initiatieven als onze Belpop Bonanza fiets- en wandelroute en het billboardproject met uitvergrote prints van kunstwerken in het stadscentrum”, zegt coördinator Femke Vanhecke.

Blij zonder mondmasker

Concreet worden voor ‘Represent’ alleen de neus en mond in beeld gebracht, niet de ogen. “Want net dat deel van je gezicht moeten we al zo lang missen.”

In de Waaiberglaan in Aarsele kreeg Nathalie Van Compernolle alvast haar vierkoppig gezin warm om zich te laten fotograferen. “Of veel mensen ons zullen herkennen? Hangt ervan af hoe groot ze ons zullen weergeven”, zegt Nathalie lachend. Als vroedvrouw in het UZ Gent is zij alleszins blij om eens geen mondmasker te moeten dragen. “Ik vrees dat we er in de ziekenhuizen niet meer van afgeraken.”

Symbolisch is dat de fotocollage niet alleen op grote aanplakborden in de deelgemeenten zal verschijnen, maar ook en vooral aan een gevel van het vaccinatiecentrum in de Europahal, waar mensen net met de mond en neus bedekt naartoe komen. “Het wordt een leuke afleiding voor al wie een coronaprik komt halen. Het zal bezoekers allicht opvallen dat, behalve sprekende ogen, ook onze mimiek veel kan vertellen”, aldus Femke Vanhecke.

Al 100-tal kandidaten

In totaal stelden zich al een 100-tal ‘gezichten’ kandidaat, waarvan het overgrote deel uit Aarsele. Jira zoekt nu vooral nog deelnemers uit Kanegem en Schuiferskapelle. De nodige info om zich in te schrijven vinden zij via www.gildhof.be/fotoproject-represent . Op 24 april worden de laatste beelden genomen, zodat de tentoonstelling begin mei kan starten. Deelnemers krijgen als aandenken een postkaartje met de genomen foto’s. (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier