Gidsbeurten op begraafplaats Sint-Amandus

Rita De Costere, Katrien Seys, Stephan Blommaert, Dirk Verwilst, Danny Bossuyt en Frank Develtere stelden de kerkhofwandeling voor. © foto Luc
Redactie KW

Danny Bossuyt, Frank Develtere en Carlos Devos gidsen op zaterdag 19 september en zondag 27 september de bezoekers doorheen de bijzondere verhalen van verschillende zerken op de gemeentelijke begraafplaats Sint-Amandus.

De gemeentelijke begraafplaats Sint-Amandus werd in 1806 aangelegd op de noordoostelijke hoek met de Rijselstraat, dit in overeenstemming met het keizerlijke decreet van Jozef II dat alle begraafplaatsen uit het dorpscentrum weerde. Tal van grafstenen van 19de-eeuwse notabele Meulebeekse families bleven bewaard en hebben elk hun eigen verhaal. Gidsen Danny Bossuyt, Frank Develtere en Carlos Devos vertellen er je er graag meer over op zaterdag 19 en zondag 27 september.

Zo hebben ze over de praalgraven van dokter Prudent Plettinck, de families Van Baveghem, Sacrez, Goethals en Bossuyt-Tack. Er zal ook worden stilgestaan bij de imposante grafkapel van de familie Roelandts-De Groote, opgetrokken in neoclassicistische stijl.

Gruwel

De begraafplaats herinnert eveneens aan de gruwel van beide wereldoorlogen en bevat nog een aantal interessante militaire zerkjes. De gidsbeurten op begraafplaats Sint-Amandus gaan door op zaterdag 19 september om 14 uur en op zondag 27 september om 10 uur. Er wordt verzameld aan de ingangspoort Politieke Gevangenenstraat (kant Ter Deeve). Vooraf inschrijven op de gemeentelijke website is verplicht. (LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.