Gezondheid dwarsboomt veelbelovende carrière van dj Difrenz

Net op het moment dat de dj-carrière van Stijn Schelpe in de lift zit, moet hij afscheid nemen. (Foto NVM)
Redactie KW

De 21-jarige Stijn Schelpe, alias dj Difrenz, ziet zich genoodzaakt om op de drempel van zijn doorbraak alles stop te zetten.

“Mijn lichaam kon en kan de zware lasten die het beroep met zich meedraagt niet meer aan”, zucht Stijn.

Het begon nochtans allemaal als een sprookje. “In 2012 liet een vriend mij Jump Tek Style-muziek horen. Eerst vroeg ik me af wat dat allemaal was, maar al snel bleek ik verkocht”, lacht Stijn. Thuisgekomen probeerde hij op de computer al snel om zelf dit soort muziek in elkaar te steken. In een mum van tijd was de eerste boeking binnen. “Met de belachelijke naam Dirty Basement heb ik een drietal optredens gedaan voor het serieuze werk onder de naam Difrenz het licht zag“, grapt Stijn.

Mark With a K

De echte grote start was er in een café in Roeselare waar Stijn resident dj werd, wat betekent dat hij er als dj Difrenz wekelijks aan het werk was. Daar boekte hij in 2013 zijn eerste grote festival Jump To Bass. “Ik ben overgestapt op Hard Dance Tek Style, een muziekgenre dat mij nauwer aan het hart lag“, verduidelijkt Stijn. In 2014 en 2015 ging de bal pas echt aan het rollen en er was geen houden meer aan: “Ik stond plots samen op dezelfde affiche met namen als Mark With a K, mijn grootste idool en een gevestigde waarde.” Stijn stond ook op het driedaags festival Lollipop in Knokke waar hij tijdens een dj contest de eerste prijs binnenhaalde.

Dj Difrenz was terug te vinden op alle grote festivals in dit genre met als hoogtepunt de eerste editie van het Univerz Festival in Izegem. Stijn stond er het jaar erop terug op een met een hogere schikking op de affiche en ook dit jaar is hij weer van de partij. Op 14 mei zal Stijns grootste dj-set meteen ook een afscheid van zijn carrière zijn.

Bioritme

“In augustus vorig was ik op terugweg uit Westerlo. Rond 3 uur viel ik net niet in slaap achter het stuur”, zegt Stijn. “Het was een teken aan de wand dat mij alarmeerde dat er iets gaande was”. Twee jaar voordien had Stijn een maagverkleining ondergaan en ook dit speelde hem parten. “Door het harde nachtleven kreeg ik enorm veel last aan mijn maag. Mijn onstabiele bioritme verstoorde alles en ik verloor mijn eetlust, had een teveel aan gewicht en kreeg slaapstoornissen met een chronische vermoeidheid tot gevolg”, vertelt Stijn.

Dezelfde maand besliste Stijn met de krop in de keel dat een afscheid van de door hem zo geliefde dj-wereld onvermijdelijk was. “Een punt achter je carrière zetten als die net in de lift zit, is de moeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten nemen. Maar mijn motto is ‘alles of niets’ en dus zet ik er een punt achter. Mijn gezondheid gaat voor alles. Helemaal stoppen met muziek zal ik nooit doen, ik blijf er voor mijn plezier als hobby mee bezig.”

Op 14 mei speelt Stijn voor de laatste keer in Izegem op het grootse festival Univerz. “Het is een van de grootste festivals in België met maar liefst vier verschillende podia. Het word mijn afscheidsoptreden. Ik zal het laten eindigen in majeur, daar mag je zeker van zijn”, aldus Stijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.