Gevleugelde Stad Ieper breidt uit

Redactie KW

Nog nooit schreven zoveel straattheatergezelschappen zich in voor De Gevleugelde Stad. Het festival groeit en neemt meteen een paar nieuwe locaties in gebruik.

Jaar na jaar stijgt het aantal inschrijvingen voor het straattheaterpromotiefestival De Gevleugeld Stad in Ieper. Op de Gevleugelde Stad komen gezelschappen zich ‘tonen’ aan organisatoren, promotoren en de rest van de wereld. Ze brengen er hun nieuwste voorstellingen in de hoop hun productie te kunnen verkopen. De bezoekers van het festival kunnen daar gratis van meegenieten. De voorbije jaren kwamen tot 30.000 mensen naar De Gevleugelde Stad.

Dit jaar is het aantal inschrijvingen uitzonderlijk hoog: meer dan 350 groepen uit 27 verschillende landen willen hun kans wagen. Dat is een stijging van meer dan 30 % ten opzichte van vorig jaar. En de inschrijvingen blijven binnenlopen. Het wordt dus een zware dobber voor het selectiecomité om uit dit aanbod een 70/80-tal groepen te selecteren.

Om de groepen de kans te geven zich in de best mogelijke omstandigheden te tonen, neemt de organisatie dit jaar twee nieuwe ‘theaterzones’ in gebruik. De zone ‘vestingen’ breidt uit. Niet alleen wordt het Hamilton park (het vroegere groenpark) volledig ingenomen, het festival gaat ook ‘over de Rijselpoort’. De grote grasvlakte bij het standbeeld van Reinaart de Vos en de Tenaille beneden worden het decor voor een aantal groepen. Of dit ‘vaste’ locaties worden, is op dit moment nog niet duidelijk.

Ook middelbare school het Lyceum zet in 2019 de deuren open voor De Gevleugelde Stad. Vorig jaar was de speelplaats van de Heilige Familie al ingenomen, nu komen daar de buren van het Lyceum bij. Speelplaatsen zijn handig omdat ze een verharde ondergrond hebben en omdat de locaties kunnen worden afgesloten ‘s nachts. Met een autoluwe Eigenheerdstraat smelten de twee scholen samen tot één groot festival-gebied.

De Gevleugelde Stad Ieper vindt in 2019 plaats op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 april 2019.

(TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.