Gert en James in Blankenberge: “Ons West-Vlaams is stif hoet!”

James en Gert zijn intussen goed en wel geïnstalleerd in de jachthaven van Blankenberge. (foto VIER)
Bert Vanden Berghe

Je kan er niet naast kijken in de jachthaven van Blankenberge. Drie weken lang maken Gert Verhulst en James Cooke televisie vanop de boot Evanna. Voor beide heren is het een vorm van thuiskomen. “Ik ben zeker dat Gert mij alle cafés gaat laten zien. Ik ben heel benieuwd om Blankenberge beter te leren kennen.”

Vorig jaar waren Gert Verhulst en James Cooke met hun boot te gast in Oostende. Deze keer meren ze aan in Blankenberge voor Gert Late Night. Er was wat te doen over de prijs die de stad betaalde – een storm in een glas water aldus de zender – en ook het aanmeren verliep allesbehalve simpel door het stormachtige weer, maar Gert en James zijn intussen goed en wel geïnstalleerd in de jachthaven. Drie weken lang ontvangen ze opnieuw verschillende gasten op hun boot.

En of het programma een succes is. Na 3,5 jaar en 7 seizoenen mag je gerust van een vaste waarde spreken. Dit voorjaar moesten ze nog in allerijl heel hun werkschema omgooien, toen ze amper drie weken na de lockdown op antenne gingen. Hun vaste kok, de immer sympathieke Annie uit Oostduinkerke, bleef thuis, net als het publiek én de crew die het programma draaide vanop afstand. De gasten bleven ook niet meer slapen als vanouds en er werd de nodige afstand gehouden.

Hoe gaan jullie nu te werk?

James: “We hebben nu elke dag een gast van aan het ontbijt tot ‘s avonds. We leggen die dus de hele dag in de watten.”

Gert: “Verder werken we met één bubbel van vijf mensen als publiek.”

James: “We werken nog steeds met onbemande camera’s en houden de gasten én het publiek bewust beperkt. Het is een kwestie van gezond verstand. Te soepel omgaan met de maatregelen, zou wrang aanvoelen naar de kijkers toe.”

Gert: “Maar het is altijd fijn als we meerdere gasten hebben. Ik heb niet het gevoel dat we aan het einde van ons Latijn zitten, maar na een paar weken is het niet simpel om nog geestig uit de hoek te komen, of nog een spel te vinden dat we nog niét hebben gespeeld.”

Tevreden om in Blankenberge te zijn?

James: “Absoluut. Ik denk dat ik hier alles samen twee keer ben geweest, dus ik ben heel benieuwd om de stad te leren kennen. Met Gert is dat geen probleem, die kent hier elk café. Ik ben zeker dat hij ze me allemaal gaat leren kennen.”

Gert: “Vroeger kwamen we hier veel shows doen, ook in het Casino, dus bleef ik hier vaak plakken. Ik heb hier overigens mijn vrouw leren kennen. Zij gaat nog altijd naar de kapper hier. Ik ken Blankenberge als mijn broekzak.”

James: “Hoe heette dat café weer waar je haar leerde kennen?”

Gert: “‘t Kapiteintje. Ik ging daar vaak voor een frisse Hoegaarden van ‘t vat.”

James: “Ik ben hier zelf ooit eens in een café beland met een maat, Bob, en we zijn die nacht behoorlijk zat buiten gekomen, om dan vast te stellen dat het café Den Dorstige Bob heette. (lacht) Geweldig grappig!”

Hoe is jullie West-Vlaams overigens?

Gert: “Hoet! Stif hoet!”

James: “Mijn vader is van Waregem afkomstig, dus dat zit goed. En ik kom vaak in Oostduinkerke, waar Gert woont. Maar eigenlijk ben ik het vaakst in Antwerpen te vinden. Deze zomer hebben we Limburg verkend en ontdekt. Ik was aangenaam verrast. Nu is het tijd om de andere kant van het land weer beter te leren kennen.”

Kok Annie is ook terug. Hoera!

James: “She’s back! Daar zijn we heel blij mee. De vorige keer zat ze elke avond in tranen voor haar scherm. Ik zie je lachen, maar het is echt waar. Al hebben we nu gevraagd of ze wat gezonder eten wil klaarmaken, kwestie dat de kilo’s er niet aanvliegen…”

Dat zeg je bij de start van élk seizoen…

James: “Ja, maar bij Gert gaat er dan een kilo per week af, en ik kom dan weer drie of vier kilo bij na zo’n seizoen. Nu, ik kan mijn boterhammeke maar moeilijk laten.” (grijnst)

Wat mogen we dit seizoen verwachten?

Gert: “We bereiden heel wat voor, maar laten ook veel afhangen van de actualiteit. Op de dag zelf kunnen die plannen altijd helemaal omgegooid worden. Het is altijd weer spannend.”

James: “We gaan sowieso de klassiekers in Blankenberge ontdekken. Daar kijk ik zelf erg naar uit.”

Jullie blijven het goed doen. Wat is jullie geheim?

James: “Er is niet echt een geheim. Het is belangrijk dat wij elkaar echt graag zien. Zo’n vriendschap kan je niet faken.”

Gert: “Je voelt dat ook erg aan de gasten. Iedereen komt hier graag, als je kijkt naar de gastenlijst van de afgelopen seizoenen… Die is behoorlijk indrukwekkend. Ik denk dat 99 procent hier heel gelukkig van de boot is gestapt.

Met uitzondering van An Swartenbroeckx (die na een ongelukkige botsing een zware knieblessure overhield) dan…

James: “Ja, dat was toen wel een heel pijnlijke botsing. Arme An.”

Doen jullie iets speciaals met de 200ste aflevering?

James: “Ah, zit dat er aan te komen? Fantastisch!”

Gert: “Ja, de 150ste zijn we glad vergeten.”

James: “Dat maken we ruimschoots goed, beloofd!”

Voor hoeveel seizoenen gaan jullie overigens?

Gert: “Dat is elke keer weer afwachten. Ik heb altijd schrik om het seizoen te veel te maken. Daar willen we wel over waken.”

James: “Maar zolang wij het graag doen en de gasten graag komen… Dat maakt het zo geweldig: er is nog niemand die principieel geweigerd heeft. Meer nog: vaak vragen ze zelf of ze eens mogen langskomen. Een schoon compliment.”

Gert Late Night, van maandag tot donderdag op Vier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.