Gerestaureerde Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk krijgt muzikale heropening

De oudere versie van de Vlaamse leeuwen werd tijdens de restauratie in ere hersteld.
Redactie KW

Op 9, 10 en 11 mei wordt de gerestaureerde Onze-Lieve-Vrouwekerk feestelijk heropend.

Na de grondige restauratie van het interieur van de O.-L.-Vrouwekerk wordt de kerk feestelijk opnieuw in gebruik genomen met een driedaagse onder de titel Magnificat.

Op vrijdag 9 mei om 19 uur wordt gestart met een Feestelijke zitting met deken Geert Morlion en voorzitter van de kerkfabriek Luc Masureel die reflecteren over de functie van een parochie in een lokale gemeenschap. “We willen de vernieuwde kerk laten spreken”, zegt de deken. “De kerk was aan vernieuwing toe. We zijn de meest historische kerk met de meeste schatten, maar waren ook de meest vervallen kerk”, aldus Luc. Verder hebben Vic Nachtergaele en Guido Dekeyrel het over de fraaie zwikken uit 1370 die de Gravenkapel versieren. “De zwikken bevatten kleine kunstwerkjes met zeer veel details. Bijna uniek in de wereld en dat moet bekend worden”, aldus Guido.

Op zaterdag is er een uniek concert met de Kortrijkse koren Ars Vocalis en Altra Voce onder leiding van Diederik Glorieux en Sabine Haenebalcke. Zij worden begeleid door het ensemble The Chamber Players onder leiding van David Anne. Zij brengen werk van Haydn en Mozart en de wereldcreatie van Maria, Mater Christi – Cantata in Septem Imaginibus, van de Kortrijkse componist David Anne. Het werk gaat over zeven taferelen uit het leven van Maria. Solisten zijn Werner Van Mechelen, Maria de Moel, Jolien De Gendt en Zeger Vandersteene. Het feestweekend wordt afgesloten met een dankmis, voorgegaan door vicaris-generaal Koen Vanhoutte en opgeluisterd door het koor Laudate Dominum.

(PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.