Geneeskundestudent uit Waregem vanavond te zien in ‘Missie Mosango’ op Eén

Kobe Dewilde reisde voor het Eén-programma ‘Missie Mosango’ met vijf andere Vlamingen af naar Congo om er te helpen in een Congolees ziekenhuis waar er slechts twee uur elektriciteit per dag is.

© © VRT

Missie Mosango is een tv-programma waarin zes jongeren die bijna of net afgestudeerd zijn naar Congo trekken om er te helpen in een ziekenhuis middenin de brousse. “Het ziekenhuis kan je vergelijken met een universitair ziekenhuis in België, een soort eindstation van alle ziekenhuizen”, vertelt hij. Kobe is net begonnen aan zijn stagejaar als student geneeskunde aan de KU Leuven. “Als ik terugblik op onze tijd in Congo, dan blijft er een beetje een dubbel gevoel over. Enerzijds hebben we een prachtige tijd gehad, hebben we mooie dingen gezien en werkt het systeem best wel goed. Anderzijds was het frustrerend, omdat ik er vaak mensen wou helpen, maar niet altijd kon helpen.”

Pinnen met boormachine in gebroken been

“In Congo heb je al het materiaal zoals je dat in België hebt”, vertelt Kobe, “maar het is gewoon hopeloos verouderd. Het grootste nadeel van het ziekenhuis in Mosango is dat er zes van de zeven dagen amper twee uur elektriciteit was. Het ziekenhuis beschikt over een aantal couveuses, maar wat ben je er mee als je er niet in slaagt om ze aan te sluiten op de elektriciteit? Enkel voor de dringende operaties werd een generator aangelegd, alle andere ingrepen en behandelingen moesten ‘s avonds tussen 18 en 20 uur gebeuren, want enkel dan kon er elektriciteit afgetapt worden. Maar de dokters proberen steeds de patiënten zo goed mogelijk te helpen. Zo heb ik zelfs met eigen ogen gezien dat een dokter wat ijzeren pinnen in een gebroken been stopte met behulp van een simpele boormachine.”

Missie Masongo vanavond om 22.30 uur op Eén.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.