Geen Theater aan Zee in Oostende

Redactie KW

Vrijdag kwam de Nationale Veiligheidsraad bijeen om de exitstrategie te bespreken. De burgemeester en de schepenen van de stad Oostende beslisten nu dat Theater aan Zee in juli niet doorgaat, net als A l’Ostendaise en Barrio Cantina in juni.

Na de bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad op vrijdag kwam het nieuws dat er een versoepeling in vier fases zit aan te komen. Ook het Oostendse College van Burgemeester en Schepenen kwam via een videoconferentie bijeen om de exitstrategie te bespreken.

Actie voor mondmaskers

Daar werd de impact van de toekomstige maatregelen op de stad besproken. Vanaf dit weekend neemt de stad het initiatief om samen met vrijwilligers en verenigingen een grootschalige actie op poten te zetten om zelf stoffen mondmaskers te maken om zo snel mogelijk de Oostendse bevolking van mondmaskers te voorzien. Wie wil meehelpen om maskers te maken – hetzij door te naaien, textiel te knippen, te wassen, materiaal af te halen of te leveren – kan daarvoor terecht op www.oostende.be/mondmaskers . Op deze website kan men zich registreren.

Evenementen in juni worden sowieso afgelast. Dat wil zeggen dat het culinaire evenement A l’Ostendaise van 27 tot en met 28 juni van de kalender geschrapt wordt, net als Barrio Cantina in het Leopoldpark van 12 tot en met 14 juni. Eerder raakte ook al bekend dat de organisatoren van de Paulusfeesten en Ostend Beach hun evenement van de agenda schrapten.

Geen Theater aan Zee

Aangezien massa-evenementen verboden werden tot eind augustus besliste het college dat ook Theater aan Zee een jaar zal overslaan. Het meerdaagse theaterfestival in juli wordt elk jaar bezocht door heel wat mensen uit het hele land. De stad wacht nu de komende weken af om uiteindelijk te beslissen of ook de kleinere openluchtevenementen kunnen doorgaan. De stad bekijkt indien nodig in welke mate kleinschaligere alternatieve evenementen in de zomer wel mogelijk zijn.

Op het extra college kwam ook de opening van de winkels op 11 mei ter sprake. De stad zal een plan opstellen in overleg met de handelaars, het Economisch Huis Oostende en de lokale politie waarbij alle winkels in de stad op een veilige manier hun klanten kunnen ontvangen. Winkeliers zullen door het Economisch Huis ondersteund en geïnformeerd worden over hoe ze concreet in hun zaak de nodige maatregelen kunnen nemen. Daarbij gaat de aandacht uit naar de drukste winkelstraten in het centrum van de stad.

Plan voor economische heropleving

Er wordt tevens nagedacht over een circulatieplan zodat voetgangers op een veilige manier de winkels kunnen bezoeken. Op langere termijn zal de stad, samen met het Economisch Huis, een plan uitwerken om de lokale economie zo veel mogelijk vooruit te helpen na de coronacrisis.

Daarnaast bekijkt de stad ook voor heel wat andere thema’s hoe ze de exitstrategie zo goed mogelijk kan organiseren. Burgers met vragen over de maatregelen of de richtlijnen van de stad kunnen terecht op de nationale en gratis infolijn over corona: 0800 14 689. Ook de stad Oostende heeft een gratis nummer: 0800 1 8400. Via de sociale noodlijn is er tijdens het weekend permanentie voorzien zodat burgers terecht kunnen voor dringende vragen, hulp met boodschappen of maaltijden of gewoon voor een babbel. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier