Geen Rammstein in Oostende woensdag, maar kuststad mag volgend jaar de tour afsluiten

© Rammstein / Jens Koch
Redactie KW

Zonder corona zou Oostende nu helemaal in rep en roer staan: het optreden van Rammstein stond ingepland op woensdag 10 juni. Jammer genoeg strooide het virus ook roet in het eten voor het eerste concert op de nieuwe Oostendse evenementenweide. De voorbereidingen liepen volop, maar die zijn gelukkig niet verloren. De originele tickets blijven geldig voor volgend jaar: op 7 augustus 2021 komt Rammstein naar Oostende.

Normaal gezien zou Oostende er nu heel anders uitzien. Wie herinnert zich nog het koortsachtige gevoel dat in de stad overheerste toen Michael Jackson of Bon Jovi langskwamen? Dat zou zich herhalen, want op woensdag 10 juni zou de Duitse metalband Rammstein het beste van zichzelf geven op de evenementenweide Nieuwe Koers. Tot corona stokken in de wielen stak.

Er werd een nieuwe datum gezocht en gevonden: 7 augustus 2021. Maar het werk is niet verloren. “We waren al serieus voorbereid”, weet directeur van Toerisme Oostende Peter Craeymeersch. “Enkel op het terrein zelf moesten er nog wat werken gebeuren, maar dat zat in de pipeline. Een gespecialiseerd bureau was bezig met de mobiliteit uit te werken op basis van het aantal verkochte tickets. Organisatorisch is dat nu natuurlijk een serieuze domper, maar het werk is niet verloren. Het was ook de eerste keer dat er een concert zou plaatsvinden op die plaats, dus de voorbereidingen waren sowieso al zeer grondig.”

Elk jaar een concert

Het is de bedoeling van de evenementenweide om er elk jaar één concert te laten doorgaan. “Voor 2021 hadden we nog geen andere band geboekt”, zegt Peter Craeymeersch. “Het was ook even wachten op een nieuwe datum. Het heeft een tijdje geduurd vooraleer die bekend was. Het is ook niet zomaar één concert verplaatsen, maar het is een gigantische Europese tour. Dat is niet in één, twee, drie omgeschakeld.”

“De timing van het concert was ideaal voor de toeristische sector”, zucht de Toerismedirecteur. “Een woensdagavond in juni, anders zitten de hotels niet meteen vol. Nu valt het concert in een periode die sowieso drukker is, in augustus. Maar het leuke aan het concert volgend jaar is dat Oostende het slot is van de tour“, geeft hij nog mee.

Geen Rammstein in Oostende woensdag, maar kuststad mag volgend jaar de tour afsluiten

Mathilde Van Geertruyden, woordvoerster van concertorganisator Greenhouse Talent, bevestigt dat de tickets volgend jaar ook gewoon geldig blijven. “Het aantal mensen dat terugbetaling vraagt, is heel beperkt“, zegt ze. “Het overgrote deel reageert blij en opgelucht dat het doorgaat en niet geannuleerd wordt. We ontvangen alleen maar positieve reacties. En niemand heeft een antwoord op de vraag of het concert volgend jaar wel kan doorgaan. Maar wij gaan ervan uit dat het kan doorgaan en hebben het ook nodig om dat te kunnen hopen.”

Even ging trouwens het gerucht dat zanger Till Lindeman zelf getroffen was door corona, maar dat klopte niet. “Mensen hadden hem gezien in het ziekenhuis en verkeerde conclusies getrokken. Hij was er opgenomen voor iets anders.”

Zeer veel West-Vlaamse fans

En een leuk weetje: in West-Vlaanderen zijn er véél Rammstein-fans. “37,5 procent van de tickets werden in West-Vlaanderen gekocht. Het evenement vindt uiteraard ook in de provincie plaats, maar blijkbaar wonen hier wel veel fans. Er zijn 2.500 tickets verkocht aan Oostendenaars en in totaal kunnen er 45.700 mensen terecht.”

Vooral in Veldegem is men grote fan, zo blijkt. “In Veldegem werd het grootste aantal tickets in verhouding tot de bevolking verkocht: 418 tickets. Daar wonen 4.700 mensen, dus dat is bijna tien procent van de bevolking.”

Fan Peter T’Jampens uit Bredene is teleurgesteld, maar begrijpt waarom het concert niet doorgaat. “Ik vind het natuurlijk jammer, maar het zou dwaas zijn om nu met zoveel volk samen op een grasveld te gaan staan net wanneer de maatschappij terug een beetje normaal aan het worden is. Gelukkig heb ik ze vorig jaar in Brussel gezien en kan ik nog wat teren op die herinneringen! Trouwens, voor augustus volgend jaar voorspellen ze mooier weer”, lacht hij. (GLO/HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.