Geen finale op tv voor Telly Claus uit Oeselgem, wel heuse Facebookstunt voor goed doel

Telly Claus was de afgelopen weken met zijn bril en baard een opvallende figuur op het tv-scherm. © VRT
Redactie KW

Telly Claus (41) uit Oeselgem heeft de ultieme eindstrijd van ‘Homo universalis’ niet gehaald. Na ruim 90 afleveringen van het populaire spel uit Iedereen Beroemd ging hij er dinsdagavond uit. Maar de figuur van Telly leeft straks gewoon voort bij het brede publiek, want er komt een box met zijn typische baard en bril op de markt.

De spelronde van vorige dinsdag 18 juni was er te veel aan voor de Oeselgemnaar, toch een van de opvallendste kandidaten. De finalisten moesten een zo lang mogelijke klerenketting maken. “Er was die dag warm weer aangekondigd, dus wou ik iedereen de echte Telly laten zien. In short, want die draag ik altijd tussen maart en november. Maar mijn favoriet kledingstuk heeft me dus de das omgedaan“, vertelt hij glimlachend vanuit zijn vrachtwagen.

Grote schare fans

Telly had graag het podium gehaald, maar het heeft dus niet mogen zijn. “Dit soort ervaring maak je maar één keer in je leven mee. Volgend jaar komt er geen nieuwe kans. Maar goed, er zijn ook uitzendingen geweest dat ik het geluk aan mijn zijde had, zoals die keer dat we wasspelden op ons gezicht moesten zetten en ik mijn baard kon uitspelen.”

Een kameraad van Telly brengt een box met baard en bril op de markt omdat er 1.000 likes werden gehaald op Facebook.
Een kameraad van Telly brengt een box met baard en bril op de markt omdat er 1.000 likes werden gehaald op Facebook.© gf

De zaakvoerder van Tell-ex Transport heeft hoe dan ook lang genoeg het beeld gehaald om door tv-kijkend Vlaanderen in de armen te worden gesloten. De schare fans van de basketbalspeler van BBC Desselgem groeit nog elke dag. Veel heeft ook te maken met het initiatief van een kameraad, die via de Facebookpagina Tellyniser beloofde om bij 1.000 likes een box met de lange baard en de zwarte zware bril van Telly op de markt te brengen. “We zitten intussen al ruim boven de 1.000, dus maakt belofte schuld”, vindt Telly. “We zullen onze actie begin september registreren bij De Warmste Week en hopen dan ook 1.000 Tellynisers te verkopen voor het goede doel.

Toch naar Ibiza

Dat wordt de vzw Vriendtjes Tegen Kanker ten voordele van onderzoek naar eierstokkanker. “Vorige zomer werd mij bij teelbalkanker vastgesteld. Gelukkig was het gezwel klein genoeg om geen nabehandeling nodig te hebben”, aldus nog de Oeselgemnaar. “We hadden graag een eigen vzw opgericht, maar die kon dit jaar niet meer in aanmerking komen voor registratie bij De Warmste Week, dus hebben we voor een bestaande vzw geopteerd die ook tegen kanker aan een voortplantingsorgaan strijdt.”

Door zijn ziekte is Telly nog meer van het leven gaan genieten. “Ik had beloofd met een groep vrienden naar Ibiza te reizen, mocht ik ‘Homo universalis’ winnen. Wel, ik neem me voor om dat toch te doen en de trip geen jaren uit te stellen, want ik besef nu maar al te goed dat een mensenleven snel over kan zijn.

(TVW)