Geen Cactusfestival in Brugge deze zomer

dEUS tijdens het Cactusfestival in 2019© Davy Coghe
dEUS tijdens het Cactusfestival in 2019© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Cactus Muziekcentrum vzw, de organisatie achter Cactusfestival in Brugge, ziet zich definitief genoodzaakt om de voor dit jaar geplande editie van Cactusfestival door te schuiven naar 2022. Cactusfestival draait in de eerste plaats om goeie muziek, maar evenzeer om samen zijn, dansen en genieten zonder regels en beperkingen, in alle vrijheid. En daar willen we niet op inleveren”, laat de organisatie weten in een statement. De 39e editie van het festival zal plaatsvinden op 8, 9 en 10 juli 2022.

“De kans dat er deze zomer een Cactusfestival in Brugge komt, blijft zeer klein. We moeten nog goed de protocols bestuderen. Een tweede zomer zonder festivals dreigt faliekant te worden voor artisten, technische crew en toeleveringsbedrijven”, dat vertelde Patrick Keersebilck van Cactus Muziekcentrum ons vlak voor het Overlegcomité samen kwam vrijdag 23 april.

Vlak voor het weekend gooide Patrick Keersebilck de handdoek voor een (kleinschalig) Cactusfestival in het Minnewaterpark nog niet in de ring. Maar hij gaf toe dat de kans klein is, zelfs enkel met Belgische artiesten, en zoekt naar alternatieven, waaronder meerdere, kleinschalige concerten verspreid over de zomer.

Veilig

“Ik begrijp ten volle dat de volksgezondheid primeert en je evenementen veilig moet kunnen organiseren”, zei de directeur van Cactus Muziekcentrum. “Ik wil eerst het protocol goed nalezen en onderzoeken wat in de prakijk haalbaar is. Moet het publiek gespreid worden, in bubbels van vier, op veilige afstand van anderen? Lukt dat om op die manier bijvoorbeeld in het Minnewaterpark 1500 à 2000 toeschouwers te herbergen? En wat met het horecaluik op het festival: enkel bediening aan tafel? Dat is nagenoeg onmogelijk in de praktijk.”

Het weekend bracht raad. “Het overlegcomité van vorige week vrijdag bracht helaas opnieuw niet de beloofde duidelijkheid over wat er deze zomer al dan niet georganiseerd kan worden door de evenementensector”, stelt Patrick Keersebilck. Bijgevolg is er deze zomer geen Cactusfestival in het Brugse Minnewaterpark.

Er waren nog geen namen voor de editie in 2021 bekend en ook de ticketverkoop was nog niet gestart.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.