GC Gilwe in de Wervikstraat, met schouwburg als blikvanger, kost negen (!) miljoen euro

De foyer binnen het nieuwe GC. © Maxime Petit
Redactie KW

Dit weekend vindt de officiële opening van het gloednieuwe GC Gilwe in de Wervikstraat in Geluwe plaats. Met maar liefst negen miljoen euro gaat het voor de stadskas om één van de grootste investeringen ooit. Absolute blikvanger is de schouwburg met 245 comfortabele zitplaatsen en voorzien van alle nodige professionele podiumtechnieken.

Het GC Gilwe moet een antwoord bieden op de vraag van de lokale verenigingen naar meer en modernere infrastructuur om hun activiteiten te ontplooien en biedt de mogelijkheid om het professionele culturele aanbod verder uit te breiden. Naast een polyvalente zaal, een aantal ruime leslokalen en een moderne schouwburg herbergt de site ook het nieuw JOC De Metropool. Ontwerpers van de site zijn noArchitecten uit Antwerpen.

De verschillende gebouwen zijn zo ten opzichte van elkaar gebouwd dat de site de structuur heeft van een klassieke vierkantshoeve. Achteraan bevindt zich het JOC De Metropool. Aan de inkom is er een balie voor onder meer de ticketverkoop en bevindt de vestiaire zich daarachter. De schouwburg biedt plaats aan 245 bezoekers en is voorzien van alle nodige professionele podiumtechnieken. “Belangrijk is de toegankelijkheid voor mensen met een beperking”, zegt schepen van Sociale Zaken Lien Deblaere (Vooruit). “Zo is het mogelijk om vooraan een hele rij stoelen weg te nemen indien er rolstoelgebruikers aanwezig zijn.”

Traptribune

Daarnaast is er een ruime foyer met een traptribune voor kleine optredens en uitgeruste bar, zijn er enkele ruime leslokalen en achter het podium van de schouwburg op de bovenverdieping loges om artiesten te ontvangen.

“Belangrijk is de toegankelijkheid voor mensen met een beperking – Schepen van Sociale Zaken Lien Deblaere (Vooruit)

Het dossier werd in de vorige legislatuur opgestart toen Sanne Vantomme (N-VA) schepen van Cultuur was. In februari 1915 keurde de gemeenteraad het bestek voor de aanstelling van een ontwerper goed. Via een wedstrijd werd het ontwerp gegund aan noArchitecten uit Antwerpen. Het budget bleek ontoereikend en dus kwamen er forse aanpassingen. Bovendien was er politiek veel te doen over het ereloon van de ontwerper. Het budget moest een paar keer worden aangepast. Daarbij kwamen door corona dan ook nog eens de duurdere materiaalprijzen en ondertussen ook de indexering van de lonen en de hoge inflatie.

De schouwburg binnen het nieuwe GC van Geluwe.
De schouwburg binnen het nieuwe GC van Geluwe. © Maxime Petit

Kalender goed vol

De kalender voor de komende maanden is blijkbaar al goed ingevuld. “De reservaties zitten al redelijk vol tot de zomer”, aldus Björn Leleu, coördinator Vrije Tijd. “Voor wie de polyvalente zaal huurt, zijn er altijd stoelen en tafels aanwezig. Er hangt daar ook een vast projectiescherm. De huurprijzen van de polyvalente zaal zijn vergelijkbaar met GC Forum en De Knippelaar in Kruiseke.”

De Academie Woord en Beeldende Kunst beschikt over een eigen ruimte, de lessen vangen er in januari aan. “Een pluspunt is een kleioven”, zegt Björn. “Die lokalen kunnen buiten de lesuren ook worden gebruikt voor een vergadering of lezing.”

We gaan de verenigingen sensibiliseren te kiezen voor zo energiezuinig mogelijke stadsgebouwen en daar is GC Gilwe het perfectie voorbeeld voor

Jongerenontmoetingscentrum De Metropool is voorzien van nieuw meubilair dat de jeugd zelf heeft mogen kiezen. Belangrijk in alle gebouwen is uiteraard de akoestiek en isolatie. Er zijn akoestische plafonds en er is in de uitvoering ook aandacht voor de akoestiek buiten.

Personeel

In het kader van de energiecrisis maakte het stadsbestuur eerder al bekend om de oude stadszaal Oosthove in Wervik zo weinig mogelijk te gebruiken. De zaal dateert al van 1968. “We gaan de verenigingen sensibiliseren te kiezen voor zo energiezuinig mogelijke stadsgebouwen en daar is GC Gilwe het perfectie voorbeeld voor”, aldus Björn Leleu.

Voorlopig komt er geen extra personeel. “We gaan het zoveel mogelijk invullen met onze twee podiumtechniekers en indien nodig zullen we voor extra ondersteuning beroep doen op freelancers”, zegt Björn. “Voor het poetsen kunnen we beroep doen op de medewerkers die vroeger in zwembad Ter Leie werkten.”

Zoals vorige week vermeld, is er nu een openingsweekend. “Om alle functionaliteiten in de kijker te stellen”, aldus Björn Leleu.

Het optreden van De Dolfijntjes is uitverkocht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.