Free Radio Belgium gaat wereldwijd vanuit Oostende

Redactie KW

Oostendenaar Dirk Wellecomme (52) is een muziek- en radiofanaat in hart en nieren. Sinds 2015 is hij de sterke man achter Free Radio Belgium, een digitale radiozender, die 24 uur op 24, gevarieerde muziek voor jong en oud brengt. Muziek is zijn passie en hij is trots te weten dat zijn muziek door duizenden mensen, over de hele wereld beluisterd wordt. Enkele weken geleden kreeg hij een mail van Free Radio UK en dat was toch even slikken…

“Ik ben muziekfreak, al vanaf mijn dertiende. Ik ben thuis met een platendraaier en een mengpaneel gestart en heb lokale radio gedaan bij Radio ‘t Visschertje, Radio Noordzee en Radio Andromeda”, vertelt Dirk Wellecomme. “Later werd ik ook dj in de Langestraat en in Feestzaal Ter Duinen. Nog later, begin de jaren 90, begon ik op zondag vanop mijn zolder muziek uit te zenden. Ik gebruikte de jingles van Radio Mi Amigo en dat was wel leuk.”

Wereldwijd

“Na 2010 smeedde ik plannen om via het internet een eigen radio op te starten, zonder reclame, aangenaam om non-stop te beluisteren. Het geeft wat tijd en studie gekost om alles op te starten en in 2015 was ik klaar voor Free Radio Belgium, die via streaming, wereldwijd 24 uren op 24 muziek aanbiedt, 7.000 nummers, afgewisseld met eigen, originele jingles, ook enkele jingles van Free Radio UK, en met de juiste tijdsaanduiding. In het begin kreeg ik weinig reacties, maar maand na maand, jaar na jaar groeide de belangstelling en kreeg ik meer luisteraars en mensen die mijn muziek via Radio-Net deelden. Ik kreeg de voorbije jaren reacties uit Australië, Japan, Frankrijk, Engeland en zelfs uit Amerika. Het aantal luisteraars per maand schat ik op meer dan 3.000. Via mijn site kan ik dat vaststellen en daarmee ben ik een tevreden radioman.”

Dirk Wellecomme beleefde de schrik van zijn leven toen hij een onverwachte mail van Free Radio UK kreeg, waarin hem werd gevraagd om onmiddellijk met Free Radio Belgium te stoppen.

Free Radio UK

“Dat was inderdaad even schrikken”, vervolgt Dirk Wellecomme. “In de mail van een zekere David Salt, directeur van Free Radio UK, word ik erop gewezen dat de naam ‘Free Radio’ hun eigendom is; dat ik hun originele jingles niet mag gebruiken en dat ik nummers met ‘offensive language’, die in de UK verboden zijn, de ether ingestuurd heb. In de mail wordt me gevraagd onmiddellijk met mijn digitale uitzendingen, jingles en website onder de naam Free Radio te stoppen. Als daaraan geen gevolg geef, zullen ze verdere stappen ondernemen.”

Natuurlijk is het niet leuk om zo’n mail te krijgen. Radio maken is mijn leven en dat wil ik ook blijven doen! Uiteraard moet ik binnen de regels blijven en die zal ik ook opvolgen. De originele jingles van Free Radio UK gaan er uit, maar ik vraag me wel af of ze de naam Free Radio Belgium en mijn website kunnen verbieden. Ik laat me niet zo maar uit de ether halen!” (FRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.