Freddy selecteert mooiste foto’s van de Barakken uit zijn gigantisch archief

Vanaf donderdag 23 mei zal de Sint-Jozefskerk in de Barakken een uniek fotoarchief van de Barakken tentoonstellen. Om een keuze te kunnen maken uit een paar duizenden foto’s van weleer, klopte de organisatie aan bij Freddy Quivron uit de Leopoldstraat.

© Nicolas Verhaeghe

“Mijn knieën willen niet meer mee maar mijn geheugen draait nog op volle toeren”, steekt Freddy Quivron van wal. De 85-jarige foto- en postkaartenverzamelaar woont al zijn hele leven in de Barakken. Hij weet er dus alles over. “Ik heb zelfs foto’s van voor er sprake was van de Barakken, en zelfs van toen Menen nog niet Menen heette. Dit was vroeger Frans grondgebied, de kerk van Halluin stond zelfs oorspronkelijk in Menen”, weet Freddy.

Jarenlang werkte Freddy in de houtbewerking, hij maakte onder andere fotokaders en fotolijsten. “In 1962 sloeg de verzamelwoede toe toen ik een vriend vergezelde naar een beurs met postkaarten over Menen. Sindsdien ben ik niet meer gestopt. Mijn vrouw noemt het zelfs mijn levenswerk”, lacht Freddy.

Alles wat in, rond, op of onder Menen ooit op de gevoelige plaat werd vastgelegd prikkelde Freddy’s interesse. “Ik verzamelde alles, zoals foto’s van kermissen, feesten, gebouwen, noem maar op. Ik heb vroeger voor De Weekbode de verslagen geschreven van het jeugdvoetbal voor mijn vriend Marc Durnez. In ruil kreeg ik dan van hem zijn oude foto’s die hij ooit voor de krant had genomen”, aldus Freddy.

Thuis vinden we bij Freddy en zijn vrouw Yvette Verhaeghe (83) een gigantische kast volgestouwd met fotomappen. “Ik heb zeker een twintigtal mappen met elk een 100-tal foto’s erin. Bij iedere foto heb ik ook een begeleidende tekst getypt met een beschrijving van elke afbeelding”, legt Freddy uit.

Jarenlang schuimde Freddy rommelmarkten en beurzen af op zoek naar het geschikte materiaal. “Het is niet altijd gemakkelijk om foto’s van Menen te vinden. Heel veel foto’s zijn na de oorlog mee vertrokken naar Duitsland. In de kerk kunnen mensen alvast twee mappen met uitsluitend foto’s van de Barakken en zijn wijk bewonderen. Ik heet dan ook iedereen welkom”, aldus Freddy.

De expo is een organisatie van ldc Allegro en Samenlevingsopbouw in samenwerking met bewonersgroep Barakkenaars, kerkfabriek Sint-Jozef en cc De Steiger. De opening is voorzien op donderdag 23 mei om 16 uur in de Sint-Jozefskerk. Zomerterras en expo start op zaterdag 25 mei om 15 uur op het Sint-Jozefsplein. (NVM)

Info: de tentoonstelling loopt tot en met zondag 9 juni, telkens op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur

.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.