Freddy Maertens in De Flandriens

Freddy Maertens oog in oog met Michel Wuyts. (Foto VRT) © © VRT 2010
Redactie KW

Nadat het levensverhaal en de carrière van Freddy Maertens al aan bod kwam in Belga Sport, blikt hij in De Flandriens terug op de Vlaamse wielerklassiekers.

Wielerjournalist Michel Wuyts zocht voor Canvas de dertien Vlaamse wielergoden op en reed in hun wiel opnieuw de koersen van hun leven. We herbeleven de woelige geschiedenis van Vlaanderens mooiste en de Helleklassieker vanuit de volgwagen. We zien en horen wat er zich de voorbije vijftig jaar echt afspeelde achter de beslijkte karakterkoppen in de Vlaamse klassiekers, van beklijvende duels en sportieve vetes tot de dominantie van ploegmaten: niets blijft onbesproken.

In 1976 wordt de Koppenberg voor het eerst in de Ronde van Vlaanderen opgenomen en dat zorgt meteen voor spektakel. Het is niet toevallig daar dat Freddy Maertens in de beruchte Ronde van 1977 van fiets wisselt. Die editie is de meest besproken ooit, maar meer dan dertig jaar na de feiten komen er nog altijd onthutsende verklaringen naar boven. Winnaar Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens getuigen alsof het gisteren was. De Vlaeminck wint datzelfde jaar nog Parijs-Roubaix en vestigt daarmee het historische record van vier overwinningen. In 1978 is Walter Godefroot 35 jaar maar nog niet versleten. Hij laat weer van zich horen in de Ronde van Vlaanderen en wint tien jaar na zijn eerste zege. Zo sluit hij een roemrijke Flandrien-generatie af. De roep naar een opvolger daarna is groot. Als snel wordt Eric Vanderaerden door de media gelanceerd als de nieuwe Merckx en hij moet de grote verwachtingen inlossen. Net als in Belga Sport praat Freddy Maertens oprecht en honderduit.

De Flandriens, op maandag 17 maart om 18.30 uur op Canvas.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.