Frans Gombeer zit 19 jaar in het bestuur van Blaublues Haringe

Naast Frans Gombeer vinden we aan de muur de foto van Frans met wijlen Magic Slim waarvan hij grote fan was, en die drie maanden na zijn optreden in Haringe in 2012 stierf. © MD
Redactie KW

Op zaterdag 9 november zal zaal De Levaard in Haringe opnieuw vollopen voor de 20ste editie van Blaublues Haringe. Frans Gombeer ging als bluesfan naar de eerste editie in 2000 en stapte daarna in het bestuur. Zijn mooiste herinnering in al die jaren is de foto samen met zijn idool Magic Slim, die enkele maanden na zijn optreden in Haringe in november 2012, overleed.

Frans Gombeer is al heel zijn leven een bluesfan, en hij trok heel regelmatig naar optredens in en buiten West-Vlaanderen. Toen de eerste editie van Blaublues Haringe er kwam in 2000, bezocht hij ook het festival. “Ik heb er toen echt van genoten. Een avond vol optredens van internationale bluesvedetten niet ver van huis, goed georganiseerd, met veel variatie in de muziek. En dat sprak me aan. Ik liet dit weten aan Jurgen Lahoutte die met het festival begonnen was. En zo liet ik me overhalen om direct in het bestuur te komen. En dat heb ik me nooit beklaagd. In het begin verkocht ik drankbonnen, maar de voorbije jaren sta ik naast het podium als controlepost voor artiesten, medewerkers en vips. Zo sta ik heel dicht bij de artiesten, en er is nog nooit iemand geweest die backstage bij hen wilde geraken. Dat wil ik zo houden.”

Fan van Magic Slim

Zoals bij elke muzieksoort zijn er diverse stijlen in de blues. Frans is een fan van uptempo blues en blues-rock. “Mijn liefde voor de blues begon op een bluesfestival in Beauvoorde, waar ik als jong mannetje Dr. Feelgood zag optreden. Ik was direct verliefd op die muziek. Ik kocht cd’s en ik ging ook naar verschillende optredens. Mijn eerste cd was er eentje van Omar The Howlers uit de USA. Ik ben een hevige fan van Magic Slim, die in 2012 kwam optreden in Haringe. Magic Slim was toen al ziek geweest en even werd gevreesd dat hij niet zou kunnen optreden. Maar zijn act was gewoon subliem. Na het optreden dronk hij een whisky en stak hij meteen een sigaret op. Drie maanden later kregen we dan het bericht dat hij overleden was. Gelukkig heb ik een foto van ons te samen. Die foto zal ik altijd blijven koesteren, net als zijn muziek.”

Foto voor Sue Foley

Tussen de optredens zal de one man band DC Snakebuster alias Frank Declercq die zingt en speelt op gitaar, drum en harmonica tegelijk, weer de tent op de vesten laten daveren. “Naar zo’n iemand kijk ik echt uit. Zoveel tegelijk kunnen, is gewoon iets heel uniek. Door mijn taak naast het podium zal ik hem niet bezig kunnen zien. Ik heb bewondering voor die man, net als voor de mensen die zich onze organisatie elk jaar weer willen aantrekken. Ik zal alvast mijn maat Willy Louf heel erg missen nu hij ernstig ziek is. Willy deed alles voor het festival, en nu zullen velen in zijn plaats een tandje moeten bijsteken. En ondanks dit verdriet, wordt Blaublues voor mij toch wel een voltreffer. In 1995 nam ik op het bluesfestival in Handzame foto’s van Sue Foley uit Canada, die straks te gast is in Haringe. Ik zal haar die foto’s dan ook heel graag geven. Ze zal wel raar opkijken. En ik heb ook foto’s van Kat Riggins, maar die zijn niet zo oud. Ik zal die haar met plezier geven.” Frans Gombeer kijkt al met veel goesting uit naar Blaublues Haringe op zaterdag 9 november met optredens van Nick Moss Band Feat. Dennis Gruenling (USA), Sue Foley (USA), Jonn ‘Del Toro’ Richardson (USA) en Kat Riggins (USA/NED) in de zaal en DC Snakebuster (B) in de tent. (PC)

Alle info: www.blaublues.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.