Fototentoonstelling van Alex Vanhee rond veertig Brugse artistieke durvers

Delphine Lecompte.© Alex Vanhee
Delphine Lecompte.© Alex Vanhee
Stefan Vankerkhoven

Van donderdag 22 april tot en met zondag 9 mei is in Tank en Exporuimte Burg in Brugge de tentoonstelling ‘Hedendaagse Primitieven’ te zien. Alex Vanhee fotografeerde veertig Brugse artistieke durvers, schrijfster Benedikte Van Eeghem zorgde voor de bijhorende verhalen.

Initiatiefnemer Alex Vanhee woont bijna tien jaar in Brugge: “Ik ben stilaan geworteld in de stad. Een tijd geleden maakte ik een portret van collagekunstenaar Sammy Slabbinck, omdat ik fan ben van zijn werk. Daarna was Pia Burrick toevallig aan de beurt tijdens een van haar expo’s. Het leek me interessant om een reeks te maken die focust op creërende Brugse artiesten. Ik dropte het voorstel bij Benedikte en na wat brainstormen werd het concept ‘Hedendaagse Primitieven’ geboren.”

Kamagurka.© Alex Vanhee
Kamagurka.© Alex Vanhee

Schrijfster Benedikte Van Eeghem, die al twintig jaar bevriend is met Alex Vanhee, stelt: “Met ons concept stapten we naar Cultuurcentrum Brugge, dat ons groen licht gaf om een expo te realiseren. In overleg hebben we de finale lijst van de 40 Hedendaagse Primitieven samengesteld. Alex is de man achter de lens, ik ben de vrouw met de pen. Bij elke foto die Alex maakte, heb ik een interview met de betrokken artiest gedaan. De Hedendaagse Primitieven vertellen op hun eigen manier wat hun drijfveren, dromen en ambities zijn. Het zijn 40 boeiende verhalen geworden, gekoppeld aan een artistiek portret.”

Oog voor diversiteit

Bezoekers van Hedendaagse Primitieven kunnen de verhalen en beelden ontdekken in De Tank en Exporuimte Burg. Er is een gratis bezoekersgids beschikbaar en via QR-codes kun je grasduinen in de gesprekken met de artiesten. Naast foto’s en teksten zijn er 20 werken te zien van de beeldende kunstenaars uit de reeks. Robert Devriendt, Joke Raes, Sammy Slabbinck, Kamagurka en Sylvie De Meerleer lenen stukken uit. Kunstenaar Wietse en cartoonist Marec creëren ter plekke een werk op maat van de expo.

Sam Louwyck.© Alex Vanhee
Sam Louwyck.© Alex Vanhee

Volgens Alex Vanhee zijn de geselecteerde mensen een mooie staalkaart van lokaal talent met reputatie: “We hadden bij onze selectie oog voor diversiteit. Mannen en vrouwen, jong en ouder. De mensen zijn ofwel geboren in Brugge, wonen er of werken er.”

Voor Benedikte Van Eeghem is het fijn dat ze namen uit verschillende disciplines kozen: muziek, dans, beeldende kunst, literatuur en theater.

Bij de tentoonstelling hoort het kunstboek ‘Hedendaagse Primitieven’. De expo is dagelijks te bezichtigen van 10 tot 17 uur. Reservatie is verplicht via www.ccbrugge.be. Op die website vind je alle geselecteerde kunstenaars.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier