Fluitiste en vocaliste ESINAM cureert voor KAAP tijdens Brugs stadsfestival AMOK

ESINAM. (Foto KAAP)
Stefan Vankerkhoven

Van 1 tot 10 oktober organiseert KAAP het Brugse stadsfestival AMOK. Een van de blikvangers is de Brusselse fluitiste en vocaliste ESINAM, die haar debuutplaat uit heeft op het Brugse WERF-label en een hele culturele avond in het MaZ mag cureren.

Tien dagen lang, van 1 t. e. m. 10 oktober, palmt kunstencentrum KAAP Brugge in met het stadsfestival AMOK: een ontdekkingsfestival dat zowel muziek, woord als performance brengt. Deze tiendaagse start vrijdag om 17 uur met het begraven van een tijdscapsule in het Minnewaterpark.

Vodcastwandeling

Dit maakt deel uit van Phonorama, een project waar KAAP met aifoon vzw al drie jaar mee bezig is. Eerder trok aifoon op pad om geluiden te vangen, om de stad auditief te beleven en nu breit aifoon daar een vervolg aan met de tijdscapsule. Uit meer dan 600 Brugse stadsgeluiden mochten Bruggelingen een selectie van 20 sounds maken die KAAP wil bewaren voor de toekomst: kantklosgeluiden, voetstappen in het grind op de Burg, enzovoort.

Met The Sound of Cobblestones neemt het collectief DUOBAAN XL je nadien mee op vodcastwandeling. Aan de hand van filmpjes ontdek je een andere kijk op de historische stad. Om 19 uur start een gratis muzikale marathon: tien bands concerteren op vijf locaties: De Republiek, Snuffel, Paula Mostaert, Ryelandtzaal en Cinema Lumière.

ESINAM

Een van de blikvangers van het stadsfestival AMOK is de Brusselse fluitiste en zangeres ESINAM. Op 8 oktober stelt zij haar cd ‘Shapes in Twilights of Infinity’ live voor in de MaZ. Het wordt meer dan een concert, want KAAP vroeg deze Brusselse fluitiste om een gevarieerde culturele avond samen te stellen rond dit concert. Ze brengt muzikale soulmates Makaya McCraven (jazz drummer), Le Motel (beatmaker) en Antoine De Schuyter (videokunstenaar) mee.

Documentaire

Er is een expo van de Burundese kunstenaar MUCYO, die portretten van sterke vrouwelijke artiesten als Nina Simone en Lauryn Hill op textiel schilderde.

De documentaire Héritières van Charlotte Diament over multiculturele identiteit, met ESINAM in één van de hoofdrollen, wordt vertoond. Er is een Ghanese maaltijd en dj’s draaien de avond aan elkaar.”

“Ik heb zelf een ‘gemixte’ identiteit”, vertelt Esinam Dogbatse ons. “Ik ben geboren en opgegroeid in Brussel, maar mijn ouders zijn afkomstig uit Ghana. Als kind ben ik vaak op bezoek geweest bij mijn oma in Afrika.”

“Het geeft mij een dubbel gevoel. Ik ben op en top een Brusselse, maar ja Brussel is een zeer multiculturele stad.”

ESINAM maakt al een tijdje deel uit van de Brusselse muziekscène. Ze gaf jaren les om in haar levensonderhoud te voorzien, maar deze dertiger kan nu al enkele jaren leven van haar muziek. Live vormde deze multi-instrumentaliste tot voor kort een one-woman-band, nu laat ze zich voor de promotie van haar debuut cd graag begeleiden door bassist Axel Gilain, gitarist Pablo Casella en drummer Martin Méreau.

Improviseren

Vanwaar die voorliefde voor de fluit als instrument? ESINAM: “Als kind was ik geïnteresseerd in piano en percussie, tot ik de fluit ontdekte.”

“Ik experimenteer graag, het is een tof instrument om te improviseren. Bovendien kun je het gemakkelijk overal meenemen op reis. Het frustreerde mij vaak dat ik in het buitenland geen piano ter beschikking had.”

“Dat instrument klinkt bijna als de menselijke stem, daarom doet het mij iets. Bovendien wordt de fluit in tal van genres gebruikt : van klassiek tot flamenco, maar ook in latin jazz en in de Braziliaanse volksmuziek.”

“Misschien past dat instrument het best bij mijn karakter: ik associeer het met een drang naar vrijheid, met flexibiliteit, maar ook met openheid om te luisteren naar anderen.”

Je debuutcd is uit op het Brugse jazzlabel W.E.R.F.-records, maar je kunt je muziek niet echt categoriseren als ‘jazz’. ESINAM: “Het zijn soundscapes, composities met sporen van verschillende culturele en muzikale invloeden. Ze zijn het resultaat van reizen en persoonlijke ontmoetingen.”

“ Enkele nummers zijn bij mij thuis opgenomen, maar ik heb ook samples gebruikt met opnames ’s ochtends vroeg bij mijn oma in Ghana.”

Zonsondergang

De titel klinkt erg poëtisch: Shapes in Twilights of Infinity… ESINAM: “Ik heb die bedacht tijdens de lockdown, toen ik thuis door het raam keek en een prachtige zonsondergang zag.

Zelfs in een grootstad als Brussel is dat mogelijk! De bedoeling van die titel is om je aan te zetten tot fantaseren. Laat je verbeelding de vrije loop! Elk nummer is voor mij het verlangen en de hoop op een nieuw begin.”

“De cd is een mix van Afrikaanse percussie met hedendaagse elektronische muziek. Mag je dat toch jazz noemen? Het is muziek van vandaag uit het multiculturele Brussel, met veel aandacht voor urban ritmes.”

“De liedjes staan met een voet in het verleden van mijn voorvaderen, maar ook met een voet in het heden, met grootsteedse global sounds en grooves.”

“Daarbij kreeg ik de steun van gelijkgestemde muzikale zielen: als gastzangers werken de Londense spoken word kunstenaar Nadeem Din-Gabisi en de Afrikaanse zanger Sibusile Xaba mee op de cd”, besluit ESINAM.

Info over het stadsfestival AMOK dat van 1 t/m 10 oktober plaatsvindt in Brugge: www.kaap.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier